Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Porošenko vymenoval nového gubernátora Luhanskej oblasti

Petro Porošenko Foto: TASR/AP

Porošenko svoje rozhodnutie oznámil na stretnutí s aktivistami Luhanskej oblasti v meste Severodoneck, spresnila agentúra Ukrinform.

Kyjev 22. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vymenoval dnes známeho dobrovoľníka Heorhija Tuku za nového gubernátora konfliktom sužovanej Luhanskej oblasti na východe krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Porošenko svoje rozhodnutie oznámil na stretnutí s aktivistami Luhanskej oblasti v meste Severodoneck, spresnila agentúra Ukrinform. Tuka (51) začal byť politicky aktívny vlani na jar počas ruskej anexie Krymského polostrova.

Porošenko označil Tuku, bývalého vedúceho pracovníka v oblasti telekomunikácií, za "človeka s nepoškvrnenou reputáciou, odporom voči korupcii, novým spôsobom myslenia, modernými rozhodnutiami a Ukrajinou vo svojom srdci".

Tuka, známy zásobovaním ukrajinských vojakov, vo funkcii nahradí Hennadija Moskaľa, zástancu tvrdej línie, ktorý v Luhanskej oblasti zakázal pohyb obyvateľov medzi povstaleckým územím a územím pod kontrolou ukrajinských síl.

Od vypuknutia konfliktu v apríli 2014 zahynulo v Luhanskej oblasti a Doneckej oblasti vyše 6400 ľudí. Kyjev má pod kontrolou iba určité časti týchto regiónov.