Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Porošenko vyzval spojencov, aby zvážili účasť na MS vo futbale v Rusku

Petro Porošenko Foto: TASR/AP

V rozhovore pre nemecký denník Bild Porošenko vyhlásil, že futbal a politiku by radšej nespájal, ale momentálne nemá na výber.

Berlín 16. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhol dnes spojencom svojej krajiny, aby zvážili, či by v prípade, že Rusko nestiahne svoje jednotky z východnej Ukrajiny, nemalo dôjsť k bojkotu majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa budú konať v Rusku v roku 2018.

V rozhovore pre nemecký denník Bild Porošenko vyhlásil, že futbal a politiku by radšej nespájal, ale momentálne nemá na výber, keďže ukrajinský klub Šachtar Doneck musí hrávať svoje zápasy na štadióne v Ľvove, keďže jeho "domovské mesto Doneck okupujú proruskí separatisti".

Podľa Porošenka by sa o bojkote futbalových majstrovstiev malo diskutovať. "Myslím, že kým sú ruské jednotky na Ukrajine, majstrovstvá sveta v tejto krajine (Rusku) sú nemysliteľné," uviedol Porošenko, ktorý je dnes na oficiálnej návšteve v Nemecku.

Ukrajinský prezident uviedol, že chce požiadať nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú o zosilnenie sankcií voči Rusku za "opakované porušovanie dohody o prímerí" zo strany separatistov.

Merkelová bola spolu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom sprostredkovateľkou zmluvy o podmienkach obnovenia mieru na východe Ukrajiny, ktorou súčasťou bola aj dohoda o prímerí.

Porošenko chce Merkelovú požiadať aj o zvýšenie dodávok nesmrtiacej vojenskej pomoci pre ukrajinské ozbrojené sily, napríklad o nepriestrelné vesty pre vojakov. Vládne sily potrebujú aj radary, drony, vysielačky a prístroje na nočné videnie, dodal.

"Nejde o útočné zbrane - my nechceme na nikoho útočiť," ubezpečil Porošenko s tým, že ide o ochranu životov príslušníkov ukrajinskej armády a dobrovoľníckych plukov.