Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Porošenko vyzýva na obnovenie dodávok uhlia z Donbasu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP/Sergei Chuzavkov

Jeho apel zaznel v situácii, keď železničné trate, po ktorých sa prepravuje donbaské uhlie k odberateľom vo zvyšku Ukrajiny, blokujú provládne dobrovoľnícke prápory.

Kyjev 16. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval dnes na obnovenie dodávok uhlia zo separatistami ovládaného Donbasu. Jeho apel zaznel v situácii, keď železničné trate, po ktorých sa prepravuje donbaské uhlie k odberateľom vo zvyšku Ukrajiny, blokujú provládne dobrovoľnícke prápory.

Na priemyselnom východe Ukrajiny sa od apríla roku 2014 odohráva konflikt medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami. Vláda v Kyjeve však napriek tomu stále nakupovala uhlie v oblastiach ovládaných separatistami, keďže elektrárne na Ukrajine sú stavané na špecifický typ uhlia, ktorý sa ťaží práve v Donbase.

Dodávky uhlia sa zastavili koncom januára, keď skupina bývalých účastníkov vládnej vojenskej operácie (ATO) v Donbase, medzi ktorými boli aj poslanci ukrajinského parlamentu, zablokovali na viacerých úsekoch železničné trate vedúce na územia kontrolované separatistami. Radikáli svoj krok zdôvodnili tvrdením, že akékoľvek obchodovanie so samozvanými republikami v Doneckej a Luhanskej oblasti je protizákonné.

Blokáda viedla k výpadkom v zásobovaní uhlím, ukrajinské úrady boli preto nútené zaviesť mimoriadne úsporné opatrenia.

Porošenko dnes varoval, že blokáda môže viesť k zastaveniu výroby v ukrajinských metalugrických podnikoch a k rušeniu pracovných miest v Donbase. Vo svojom dnešnom prejave sa pýtal: "Čo je pre nás lepšie: keď baníci (v Donbase) fárajú do baní, alebo keď po nás strieľajú?".