Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Porošenko zložil prezidentskú prísahu

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko zložil slávnostne sľub. Foto: TASR/AP
Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko zdraví ľudí krátko po jeho inaugurácii na Námestí Sofia v Kyjeve 7. júna 2014. Porošenko dnes zložil pred poslancami parlamentu a zahraničnými hosťami prezidentskú prísahu. V inauguračnom prejave Porošenko vyzval separatistov na východe Ukrajiny, aby zložili zbrane. Foto: TASR/AP

V inauguračnom prejave Porošenko vyzval separatistov na východe Ukrajiny, aby zložili zbrane.

Kyjev 7. júna (TASR) - Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko zložil dnes pred poslancami parlamentu a zahraničnými hosťami prezidentskú prísahu. Informovala o tom agentúra Reuters.

V inauguračnom prejave Porošenko vyzval separatistov na východe Ukrajiny, aby zložili zbrane. "Nechcem vojnu; nechcem pomstu. Želám si mier a chcem aby mier nastal," povedal novozvolený ukrajinský prezident po tom, čo zložil prezidentský sľub.

"Prosím vás, zložte zbrane a ja zaručím imunitu všetkým, ktorí nemajú na rukách krv," uviedol ďalej Porošenko.

Fotogaléria zo slávnostnej inaugurácie



"Krym bol, je a zostane ukrajinský," vyhlásil Porošenko v emóciami nabitom prejave, za čo sa mu dostalo nadšeného potlesku poslancov.

Nový ukrajinský prezident zdôraznil jednotu Ukrajiny, ktorá na východe bojuje s proruskými separatistami, a povedal, že Ukrajina sa nikdy nestane federálnym štátom, ako si to želá Moskva.

Zložením prísahy sa Petro Porošenko stal v poradí piatym ukrajinským prezidentom.