Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Porošenko:Nemcov plánoval odhaliť účasť Ruska na ukrajinskom konflikte

Petro Porošenko Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že ruského opozičného politika Borisa Nemcova zavraždili, lebo plánoval odhaliť dôkazy o ruskej účasti na ukrajinskom separatistickom konflikte.

Kyjev 28. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že ruského opozičného politika Borisa Nemcova zavraždili, lebo plánoval odhaliť dôkazy o ruskej účasti na ukrajinskom separatistickom konflikte. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.



Porošenko vzdal poctu Nemcovovi, ktorého zastrelili v piatok neskoro večer v centre Moskvy. Porošenko tiež uviedol, že ostrý kritik prezidenta Vladimira Putina mu pred niekoľkými týždňami oznámil, že má dôkaz o ruskej úlohe v ukrajinskej kríze a zverejní ho.

"Povedal, že odhalí presvedčivé dôkazy o účasti ruských ozbrojených síl na Ukrajine. Niekto sa toho veľmi bál... Zabili ho,"
povedal Porošenko vo vyjadreniach, vysielaných televíziou počas jeho návštevy v ukrajinskom meste Vinnycia.

Od začiatku povstania proruských separatistov na východe Ukrajiny vlani v apríli bolo zabitých vyše 5600 ľudí. Moskvou podporovaný ukrajinský prezident Viktor Janukovyč bol zosadený a Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov.

Kyjev a jeho západní spojenci tvrdia, že povstalcov financuje a vyzbrojuje Moskva a pomáhajú im aj ruské vojenské oddiely. Moskva tieto obvinenia opiera a vyhlasuje, že dobre ozbrojení rusky hovoriaci vojaci bez odznakov, operujúci na východe Ukrajiny, nie sú jej muži.