Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Portugalské prezidentské voľby zrejme vyhral konzervatívec de Sousa

Na snímke Marcelo Rebelo de Sousa. Foto: TASR/AP

Podľa uvedenej prognózy za de Sousu hlasovalo 49 až 54 percent zúčastnených voličov.

Lisabon 24. januára (TASR) - Víťazom dnešných prezidentských volieb v Portugalsku sa zrejme stal konzervatívny právnik a novinár Marcelo Rebelo de Sousa, ktorý bol vopred pokladaný za favorita.

Uvádza sa to v prognóze portugalskej štátnej televízie RTP, podľa ktorej však nie je jasné či sa mu podarilo získať nadpolovičnú väčšinu hlasov potrebnú na okamžité víťazstvo už v prvom kole.

Podľa uvedenej prognózy za de Sousu hlasovalo 49 až 54 percent zúčastnených voličov, uviedla agentúra DPA.

Ak by ani jeden z desiatich kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov, druhé kolo prezidentských volieb by sa konalo 14. februára. V prípadnom druhom kole by de Sousa (67) čelil jednému z dvojice socialistických kandidátov António Sampaio - Maria de Belémová.

Súčasný prezident Aníbal Cavaco Silva svoju funkciu zastáva už v druhom päťročnom volebnom období a podľa portugalskej ústavy je povinný 9. marca odstúpiť.

Zadlžené Portugalsko požiadalo o medzinárodnú finančnú pomoc v roku 2011 po tom, ako menšinová socialistická vláda nedokázala v parlamente presadiť ekonomické reformy, čo viedlo k jej pádu. Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond poskytli krajine záchranný balík vo výške 78 miliárd eur.