Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Útoky v Katalánsku: Teroristi boli zrejme napojení na zahraničie

Na kombosnímke štyria útočníci, ktorí spáchali v auguste 2017 teroristické útoky v Katalánsku. Na kombosnímke druhý zľava Mohamed Houli Chemlal. Foto: twitter.com

V troskách explóziou zničeného domu v Alcanare našli letenky. Vlastné vyšetrovanie vedú aj Francúzi, ktorí zisťujú dôvody návštevy útočníkov v okolí Paríža.

Paríž 23. augusta (TASR) - Dva dni sa dvaja až traja z členov teroristickej bunky zodpovednej za útok v Barcelone i pokus o útok v letovisku Cambrils zdržiavali tento mesiac v parížskej aglomerácii, pričom bývali v hoteli v meste Malakoff hraničiacom s francúzskou metropolou.

Dôvod tejto cesty v dňoch 11.-12. augusta je predmetom vyšetrovania, zatiaľ však nie je známy, uviedol dnes predstaviteľ francúzskej protiteroristickej prokuratúry Francois Molins.

Podľa jeho slov však nešlo o to, že by "návštevníci" boli chceli kupovať fotoaparát v obchodnej sieti Fnac ponúkajúcej elektroniku.

Vzhľadom na fakt, že pri útoku v Barcelone utrpelo zranenia množstvo francúzskych občanov, začalo Francúzsko vlastné vyšetrovanie prípadu.

O prítomnosti vozidla typu Audi A3, použitého v Cambrilse, na francúzskom území sa už médiá zmienili v uplynulých dňoch, v utorok jeho zaznamenanie pre prekročenie maximálne povolenej rýchlosti potvrdil aj francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.

Presný počet osôb, ktoré navštívili okolie Paríža v spomínanom termíne s využitím uvedeného motorového vozidla, musia ešte francúzske úrady zistiť. To isté platí aj o ich možných kontaktoch vo Francúzsku, vyplynulo dnes z Molinsových slov.

V troskách explóziou zničeného domu v Alcanare našli letenky



Španielski vyšetrovatelia teroristického útoku v Barcelone a pokusu o útok v letovisku Cambrils narážajú necelý týždeň po nich na čoraz viac náznakov o kontaktoch členov teroristickej bunky v zahraničí.

Ako informovali dnes španielske médiá s odvolaním sa na zdroje z okruhu vyšetrovateľov, v troskách domu v Alcanare, v ktorom teroristi zrejme pripravovali nálože a v ktorom našiel smrť aj imám z Ripollu Abdelbaki Es Satty, považovaný za hlavu teroristickej bunky, našla polícia viacero leteniek. Časť z nich bola vystavená práve na imámovo meno a bola určená okrem iného pre let do Bruselu.

Členovia núdzového tímu zhromažďujú dôkazy na mieste výbuchu, kde boli plánované útoky v Barcelone, 17. augusta 2017 v Alcanare.
Foto: TASR/AP


Imámovo meno sa spája s Belgickom už niekoľko dní, veď jeden z jeho tamojších kolegov - Mimoun Aquichouh - v exkluzívnom rozhovore pre mienkotvorný denník El País potvrdil, že prišiel do kontaktu s týmto duchovným. Es Satty sa totiž od januára do marca 2016, krátko pred teroristickými útokmi v Bruseli, zdržiaval v Belgicku a hľadal tam pracovnú príležitosť. Napokon sa však odmlčal, keď mu dali najavo, že musí predložiť čistý výpis z trestného registra. Es Satty ho nemohol predložiť, pretože bol v minulosti už trestaný okrem iného za obchodovanie s drogami. A tak sa kolegovi v Belgicku jednoducho stratil z očí.

Imámov pobyt v Belgicku v spomínanom období potvrdila medzičasom oficiálne aj prokuratúra v Bruseli, ktorá však pripomenula, že zatiaľ niet indícií o jeho spojení s útokmi z marca 2016, ktoré si v belgickej metropole vyžiadali 32 obetí na životoch.

Už skôr aj švajčiarske orgány potvrdili, že sa vlani v decembri zdržiaval v Zürichu najmenej jeden z členov teroristickej bunky z Katalánska. Iné zdroje hovorili dokonca "o návšteve dvoch" z teroristov, ktorej dôvody sú predmetom vyšetrovania podobne ako pobyt členov bunky v okolí Paríža v dňoch 11.-12. augusta.

Jeden z členov teroristickej bunky v utorok vyšetrujúcemu sudcovi v Madride potvrdil, že skupina plánovala v Barcelone veľké bombové útoky, medzi cieľmi ktorých bola aj svetoznáma katedrála Sagrada Família. Bunka je medzičasom pokladaná za rozbitú; osem jej členov je po smrti a ďalších štyroch zadržali.

Vyšetrujúci sudca Fernando Abreu v utorok večer rozhodol o uvalení vyšetrovacej väzby bez možnosti prepustenia na dvoch zo štyroch zadržaných teroristov, a to Mohameda Houliho Chemlala, ktorý vypovedal o príprave útokov, a Drissa Oukabira. V prípade Salaha el Kariba nariadil predĺženie zadržania o ďalších 72 hodín a štvrtého z podozrivých Mohammeda Aallu prepustil pre nedostatok dôkazov na slobodu.

Španielska polícia pátra naďalej po prípadných komplicoch teroristov.

Portugalskí lídri sa zúčastnili na pohreboch obetí útoku v Barcelone



Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa a premiér António Costa sa zúčastnili dnes na pohreboch dvoch Portugaliek, ktoré zahynuli minulý štvrtok pri teroristickom útoku v Barcelone.

Pri príležitosti rozlúčky so 74-ročnou Maria de Lurdes Ribeirovou a jej 20-ročnou vnučkou Mariou Correiovou, ktorá sa konala blízko Lisabonu, kondolovali pozostalým prostredníctvom odkazu aj španielsky kráľ Filip VI. a kráľovná Letizia. Útok autom na barcelonskej promenáde Las Ramblas označili za "krutý a hanebný", informovala agentúra AP.

Policajti nesú tašky do auta počas prehľadávania priestorov telefonického zákazníckeho centra v meste Ripoll, severne od Barcelony 22. augusta 2017
Foto: TASR/AP


Portugalské médiá predtým uviedli, že usmrtené Portugalky navštívili Barcelonu, aby oslávili narodeniny staršej z dvojice. Útočník do nich vrazil s autom iba niekoľko hodín po tom, ako pricestovali na týždňový pobyt v katalánskej metropole.

O usmrtení Ribeirovej sa verejnosť dozvedela deň po útoku, zatiaľ čo Correirovú zaraďovali medzi nezvestných, až kým nakoniec v sobotu neidentifikovali jej telo.

Minulotýždňové útoky v Barcelone a ďalšom katalánskom meste Cambrils si vyžiadali dokopy 15 obetí na životoch a vyše 120 zranených. Medzi zasiahnutými osobami boli občania približne 30 rôznych krajín.

Obete útokov v Katalánsku si dnes uctili minútou ticha aj ministri vnútra Francúzska a Španielska, ktorí sa stretli v parížskej centrále francúzskeho žandárstva.