Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Portugalský prezident vyzval strany na jednotu a hľadanie kompromisov

Aníbal Cavaco Silva, archívne foto Foto: TASR/AP

Aníbal Cavaco Silva vyzval politikov, aby po voľbách, ktorých výsledok by mohol vyústiť do obdobia škodlivej nestability, dali bokom hádky a našli kompromisy v záujme krajiny.

Lisabon 7. októbra (TASR) - Portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva dnes oznámil, že požiadal premiéra Pedra Passosa Coelha, aby začal konzultácie o vytvorení vlády, ktorá zaistí politickú stabilitu v krajine patriacej do eurozóny.

Stredopravá vládna koalícia Passosa Coelha, ktorá doteraz uplatňovala úspornú politiku zameranú na nápravu portugalských dlhových problémov, získala najviac hlasov v nedeľňajších parlamentných voľbách, ale prišla o väčšinu v parlamente. To znamená, že pri schvaľovaní zákonov sa bude musieť spoliehať na podporu iných strán. V parlamente však budú početne prevládať stredoľaví zákonodarcovia, ktorí chcú zmierniť alebo ukončiť úspornú politiku, pripomenuli tlačové agentúry Reuters a AP.

Prezident Cavaco Silva povedal dnes v prejave k národu, odvysielanom televíziou, že požiadal premiéra, aby "začal konzultácie zamerané na vytvorenie vlády, ktorá zabezpečí politickú stabilitu". Cavaco Silva dodal: "Verím, že politické strany dajú vyššie záujmy krajiny na prvé miesto."

Prezident vyzval politikov, aby po voľbách, ktorých výsledok by mohol vyústiť do obdobia škodlivej nestability, dali bokom hádky a našli kompromisy v záujme krajiny.

Portugalský líder v prejave vyhlásil, že politici musia "zlepšiť životnú úroveň v Portugalsku a posilniť jeho medzinárodnú dôveryhodnosť". Krajina pritom po získaní záchrannej pôžičky prekonala ťažké obdobie zvyšovania daní a znižovania dôchodkov aj financií na verejné služby.

Keď sa Portugalsko v roku 2011 uprostred dlhovej krízy v eurozóne blížilo k bankrotu, jeho problémy vyvolali strach z domino efektu, ktorý mohol zasiahnuť aj väčšieho suseda - Španielsko. Portugalská vládna koalícia si po nedeľňajšom víťazstve vo voľbách vyslúžila blahoželanie od konzervatívnej španielskej vlády premiéra Mariana Rajoya. Jeho krajinu takisto čakajú voľby, naplánované sú na 20. decembra.