Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Portugalsko prijme z Grécka 500 nezaopatrených maloletých utečencov

Maloletí migranti bez sprievodu, ktorí odišli z preplnených táborov v Grécku, čakajú na letisku v Aténach pred odletom do Luxemburska v stredu 15. apríla 2020. Grécko začalo v stredu s presunom maloletých migrantov. Z preplnených táborov odišlo zatiaľ prvých 12 migrantov, ktorí smerujú do Luxemburska. Ďalšia skupina asi 50 detí by mala odletieť z Atén do Nemecka v sobotu, ďalších 20 by malo neskôr budúci týždeň vycestovať do Švajčiarska. Grécko dúfa, že týmto spôsobom sa podarí v nasledujúcich mesiacoch premiestniť aspoň 1600 maloletých migrantov bez sprievodu. Foto: TASR/AP

Na relokácii sa telefonicky dohodol námestník gréckeho ministra pre imigráciu a azylovú politiku Jorgos Kumutsakos s portugalským ministrom vnútra Eduardom Cabritom.

Atény 14. mája (TASR) - Portugalsko v rámci relokácie maloletých nezaopatrených utečencov prijme od Grécka 500 takýchto detí. Vo štvrtok o tom informoval grécky verejnoprávny telerozhlas ERT.

Skupina prvých 25 detí odíde do Portugalska počas prvého júnového týždňa, po ktorom bude nasledovať postupný presun ďalších detí.

Na relokácii sa telefonicky dohodol námestník gréckeho ministra pre imigráciu a azylovú politiku Jorgos Kumutsakos s portugalským ministrom vnútra Eduardom Cabritom.

Programu na premiestnenie maloletých utečencov bez sprievodu podporuje Európska komisia, predovšetkým komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová, pripomína ERT.

Program, do ktorého sa doposiaľ zapojilo viac ako desať členských štátov EÚ, predpokladá presun 1600 nezaopatrených maloletých utečencov z Grécka do iných európskych krajín.

Nemecko a Luxembursko prijali v polovici apríla 47, resp. 12 maloletých bez sprievodu. Minulú sobotu Británia ako prvá nečlenská krajina EÚ prijala 16 maloletých. Srbsko chce prijať 50 detí bez sprievodu.