Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Voliči rozhodnú, či bude Portugalsko pokračovať v reformách

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

Predvolebnej kampani dominovala téma úsporných opatrení, v ktorých by konzervatívna vláda rada pokračovala.

Lisabon 4. októbra (TASR) - V Portugalsku sa dnes dopoludnia začali parlamentné voľby. Predvolebnej kampani dominovala téma úsporných opatrení, v ktorých by konzervatívna vláda rada pokračovala.

Prieskumy naznačujú, že aliancia Portugal a Frente (Portugalsko napred, PaF) premiéra Pedra Passosa Coelha zložená z dvoch strán zostane pri moci, avšak získa len asi 37-40 percent hlasov a príde o absolútnu väčšinu v 230-člennom parlamente.

Menšinovým vládam sa pritom v Portugalsku vo všeobecnosti nedarí - zatiaľ žiadna nezostala od roku 1974, keď sa krajina vrátila k demokracii, pri moci celé funkčné obdobie.

Socialistická strana (PS) by mohla dostať 31-33 percent hlasov. Do parlamentu majú šancu dostať sa ešte dve strany, a to Demokratická jednotná koalícia (CDU, volebná aliancia komunistov a zelených) a Ľavicový blok (BE), pričom obe sa v ostatnom čase priblížil k desaťpercentným preferenciám.

Vláda Passosa Coelha zaviedla v rámci záchranného programu výrazné zvýšenie daní a rozsiahle ekonomické reformy, čím umožnila Portugalsku vrátiť sa v roku 2014 po troch rokoch recesie k hospodárskemu rastu. Oživenie ekonomiky sa tento rok ešte zrýchlilo (malo by dosiahnuť 1,6 percenta) a dôvera spotrebiteľov dosiahla najvyššiu úroveň od roku 2001.

Stredopravá vláda vo svojej kampani zdôrazňovala, že nedopustí návrat finančnej krízy a nestability. Nezamestnanosť sa jej podarilo znížiť zo 17 na 11,9 percenta.

Portugalsko požiadalo o medzinárodnú finančnú pomoc v roku 2011 po tom, ako predchádzajúca menšinová socialistická vláda nedokázala v parlamente presadiť ekonomické reformy, čo viedlo k jej pádu. Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond poskytli krajine záchranný balík vo výške 78 miliárd eur.

Úspechy uplynulých rokov však majú aj svoju odvrátenú stranu, čo je príčinou tesného súboja vlády s opozičnými socialistami. "Úsporný program bol tvrdší, než je potrebné a viedol k veľkému zbedačeniu spoločnosti a masovej nezamestnanosti," tvrdí ekonóm Francisco Louca. Skutočnosť, že miera nezamestnanosti mierne klesá, je podľa neho zapríčinená tým, že v ostatných štyroch rokoch krajinu opustilo pol milióna najmä mladých ľudí, ktorí si išli hľadať prácu do zahraničia. Portugalsko tým stratilo celú generáciu pracovných síl. Napriek tomu nezamestnanosť mladých ľudí ešte stále dosahuje 34 percent.

Jose Augusto Oliveira z odborového zväzu CGTP podporil tento názor: "Politike našej vlády síce tlieskajú v Bruseli a Berlíne, ale faktom je, že 573.800 ľudí stratilo v dôsledku úsporných opatrení zamestnanie. Mzdy poklesli v priemere o 20 percent". Pätina zamestnancov dostáva minimálnu mesačnú mzdu 505 eur.

Volebné miestnosti sú otvorené od 09.00 h do 20.00 h SELČ, na Azorských ostrovoch o hodinu dlhšie, takže prvé prognózy sa očakávajú až o 21.00 h SELČ. Hlasovať môže 9,5 milióna voličov.