Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Portugalsko zápasí s lesnými požiarmi, očakáva pomoc zo zahraničia

Portugalskí hasiči sa usilujú zastaviť lesný požiar v dedine Figueiro dos Vinhos v centrálnom Portugalsku 18. júna 2017. Foto: TASR/AP

O život už prišlo najmenej 62 ľudí.

Lisabon 19. júna (TASR) - Viac ako 1500 hasičov pokračuje naďalej v hasení rozsiahlych lesných požiarov, ktoré zachvátili strednú časť Portugalska. O život už prišlo najmenej 62 ľudí.

Do Portugalska dnes dorazia ako posily hasičské lietadlá z Francúzska, Španielska a Talianska. Ide o súčasť programu EÚ na spoluprácu pri prírodných katastrofách.

Najničivejším bol požiar v okolí mesta Pedrógao Grande v oblasti Leiria, kde si živel vyžiadal 62 obetí na životoch a vyše 60 zranených. V Portugalsku v súvislosti s touto tragédiou vyhlásili trojdňový štátny smútok.

Tento požiar vypukol v lesoch nad mestom a veľmi rýchlo sa rozšíril k zastavaným oblastiam, čo si vynútilo evakuáciu ich obyvateľov. Až 18 ľudí zahynulo vo svojich autách medzi obcami Figueiró dos Vinhos a Castanheira de Pera. Podľa ministra vnútra Jorgeho Gomesa nie je jasné, či sa títo ľudia snažili ujsť pred ohňom, alebo či ich lesný požiar zastihol na ceste.

Bilancia obetí ešte nie je konečná. Požiare v dvoch zo štyroch ohnísk sa hasičom totiž zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu, takže nemohli preskúmať ani ohniská požiarov.



Napriek tomu, že Portugalsko v posledných rokoch opakovane zažilo rozsiahle lesné požiare, nie je pripravené na účinný boj proti tomuto fenoménu. V Portugalsku - na rozdiel od iných krajín regiónu - neexistuje zákonná povinnosť o odstraňovaní horľavých materiálov z okolia domov, čo požiar blížiaci sa k ľudským obydliam môže spomaliť. Problémom je aj riedka sieť zásobární vody na hasenie.

Vedci upozorňujú aj na slabé zabezpečenie ciest, ktoré často vedú zalesnenými oblasťami a chýbajú v nich úseky bez porastov, čo by prípadné lesné požiare mohlo zastaviť.

Francúzsky vedec Michel Vennetier z inštitútu skúmajúceho technológie pre oblasť životného prostredia a poľnohospodárstva (IRSTEA) v rozhovore pre francúzsky denník La Croix upozornil, že v dôsledku zmien klímy sa treba pripraviť "na časté a ničivé lesné požiare, pričom nielen v stredomorskej oblasti, ale aj severských krajinách, či v Poľsku, a to v lesoch, ktoré doteraz nikdy nehoreli."

Vennetier tiež poukázal na "začarovaný kruh", ktorý vzniká v dôsledku toho, že nové porasty vysadené v požiarom zničených lesoch sú suchom, a teda aj požiarom, ohrozené viac ako "starý" les.

Sedem hasičských lietadiel prostredníctvom krízového mechanizmu EÚ prišlo na pomoc Portugalsku, ktoré sa snaží uhasiť rozsiahle lesné požiare. Španielsko do oblasti vyslalo stovku hasičov.

"Poskytli sme sedem hasičských lietadiel z Francúzska, Talianska a Španielska v rámci Európskeho mechanizmu na civilnú ochranu. Francúzske lietadlá pracujú už odvčera," uviedol dnes hovorca Európskej komisie (EK) Carlos Martin Ruiz de Gordejuela. O pomoc požiadalo Portugalsko cez krízový koordinačný systém EÚ, ktorý umožňuje sprostredkovanie materiálnej aj ľudskej podpory z iných členských štátov.

Okrem toho podľa EK Španielsko vyslalo do Portugalska stovku hasičov, celkovo ich tam s plameňmi bojuje viac ako 1500.

Medzi 24 identifikovanými obeťami nie sú cudzinci


Medzi 24 doteraz idenfitikovanými obeťami katastrofálnych lesných požiarov v Portugalsku nie sú žiadni cudzinci.

V Avelare o tom nes informovala portugalská ministerka vnútra Constanca Urbano de Sousová.

Podľa aktualizovaných údajov z dejiska katastrofy v centrálnej časti krajiny prišlo pri lesných požiaroch o život najmenej 62 ľudí a ďalších minimálne 135 utrpelo zranenia. Medzi tými, ktorí vyviazli s rôznymi ujmami na zdraví, je 121 civilistov, 13 hasičov a jeden príslušník ozbrojených síl, uviedlo koordinačné pracovisko pre záchranné služby. Podľa rovnakého zdroja je stav siedmich zranených vážny.

Hovorca portugalskej civilnej ochrany v Pedrógau Grande uviedol, že hasiči napredujú v boji s požiarmi, a to napriek nepriazni počasia, veď v oblasti panujú nielen značné horúčavy, ale fúka aj silný vietor.

V oblasti postihnutej požiarmi zasahuje takmer tisícovka hasičov s 300 vozidlami, zo vzduchu ich podporujú posádky viacerých hasiacich lietadiel.

Technika z Francúzska, Talianska a Španielska zasahujú v lokalite v rámci Európskeho mechanizmu na civilnú ochranu, Španielsko vyslalo i stovku hasičov.

Požiare vypukli v sobotu v horskej a lesnatej oblasti Pedrógao Grande asi 200 kilometrov severovýchodne od Lisabonu. Obeťou plameňov sa stali medzičasom stovky zvierat a desiatky domov.