Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

PORUCHA V MAĎARSKEJ JADROVEJ ELEKTRÁRNI: Museli ju odstaviť

Celkový pohľad na 2.blok atómovej elektrárne v maďarskom Paksi, asi 90 km južne od Budapešti. Foto: TASR/AP

Blok elektrárne sa automaticky zastavil kvôli poruche, jeho bezpečnosť však nebola ohrozená.

Bratislava 14. júla (Teraz.sk/TASR) - Maďarsko vyplo reaktor v jadrovej elektrárni Paks kvôli poruche v riadiacom zariadení, informovali Hospodárske noviny.

Ako ďalej portál uvádza odvolávajúc sa na Maďarský úrad pre jadrovú energiu, blok sa automaticky zastavil kvôli poruche, jeho bezpečnosť však nebola ohrozená.

"Z dôvodu závady v riadiacom zariadení bol zatvorený prvý blok Jadrovej elektrárne Paks Plant vo štvrtok ráno. Odborníci hľadajú problém a snažia sa ho vyriešiť," uvádza maďarský portál hirado.hu.

Riaditeľ komunikácie elektrárne Anthony Smith podľa portálu uviedol, že pripojenie reaktora k sieti sa očakáva v piatok.

Príslušný štátny dozorný orgán OAH na svojej internetovej stránke konštatoval, že blok sa zastavil automaticky v súlade s plánom pre takýto prípad a takisto v súlade s predpismi pre nukleárnu bezpečnosť. "Bezpečnosť bloku nebola a nie je vystavená žiadnemu nebezpečenstvu," píše sa vo vyhlásení OAH, ktoré priniesla TASR.

Komunikačný riaditeľ spoločnosti MVM Paksi Atomerömü Antal Kovács podľa TASR uviedol, že reaktor napoja na elektrickú sieť pravdepodobne ešte dnes popoludní. Porucha neovplyvnila fungovanie ďalších troch reaktorov, dodal Kovács.

Jadrová elektráreň sa nachádza päť kilometrov od mesta Paks.