Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Posádka čínskeho lietadla dostala milióny jüanov za zmarenie únosu

Foto: TASR/AP

Zahraničné organizácie na ochranu ľudských práv však uviedli, že incident v Sin-ťiangu bol konfliktom kvôli miestu na sedenie a nešlo o pokus Ujgurov uniesť lietadlo.

Peking 10. júla (TASR) - Čínska letecká spoločnosť Hainan Airlines odmenila bytmi a finančnou hotovosťou posádku, ktorá minulý mesiac prekazila pokus o únos lietadla. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

Za údajný pokus o únos lietadla z 29. júna v západnej čínskej provincii Sin-ťiang zadržali šesť Ujgurov. Dvaja z nich neskôr zomreli v dôsledku zranení, ktoré utrpeli pri boji s posádkou a pasažiermi lietadla.

Hlavný stevard a dvaja členovia ochranky dostali milión jüanov v hotovosti (zhruba 128.000 eur), byt za tri milióny jüanov (380.000 eur) a auto. Ďalší šiesti členovia posádky dostali 500.000 jüanov (takmer 64.000 eur) v hotovosti, byt za dva milióny jüanov (vyše 250.000 eur) a auto.

Všetci 22 pasažieri dostali od aerolínií celoživotné bezplatné letenky. Začiatkom tohto mesiaca posádku odmenil čínsky úrad civilnej leteckej dopravy i úrady v provincii, ktoré finančne odmenili aj pasažierov.

Zahraničné organizácie na ochranu ľudských práv uviedli, že incident v Sin-ťiangu bol konfliktom kvôli miestu na sedenie a nešlo o pokus Ujgurov uniesť lietadlo.