Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Posádka ISS dostala za úlohu odfotografovať nákladnú loď Progress

Bezposádková nákladná kozmická loď Progress M-15M Foto: TASR/AP

Snímky z ISS poslali do ruského Centra riadenia letov.

Moskva 2. mája (TASR) - Ruskému členovi posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) Gennadijovi Padalkovi sa v noci na 30. apríla podarilo vyfotografovať nákladnú loď Progress M-27M, keď sa pohybovala vo vzdialenosti asi 170 km od ISS. Informovala o tom agentúra Interfax.

Snímky z ISS poslali do ruského Centra riadenia letov. Ich rozlíšenie však nestačí na to, aby bolo možné vyhodnotiť poškodenie na vonkajšom plášti rakety Progress, ku ktorému mohlo dôjsť pri neštandardnej situácii po jej oddelení od tretieho stupňa nosnej rakety.

Posádka ISS bude podľa nemenovaného zdroja pokračovať v pokusoch o nasnímanie nákladnej lode, pretože fotografie by mohli pomôcť pri analýze príčin neúspechu misie.

K mimoriadnej situácii došlo k utorok, keď sa Progress po štarte z Bajkonuru dostal zo zatiaľ neznámych príčin na obežnú dráhu vyššie, ako bolo plánované, a nepodarilo sa mu spojiť s ISS.

S loďou, ktorá viezla na ISS 2,4 tony paliva a zásob, sa prerušilo spojenie. Podľa expertov ruskej agentúry Roskosmos sa lodi neotvorili vysielacie antény. Na Zem tak neprichádzajú žiadne letové údaje a palubné systémy neprijímajú ani žiadne povely riadiaceho strediska.

Nemenovaný zdroj pre RIA Novosti potvrdil, že ak sa aktivita slnečného vetra v najbližšom čase nezvýši, nákladná loď by mala do zemskej atmosféry vniknúť v čase od 5. do 7. mája.

Loď s nákladom by v nej mala zhorieť, ale predpokladá sa, že časť úlomkov môže dopadnúť aj na Zem, i keď veľkú časť dopadovej plochy by mal tvoriť oceán.

Príčiny mimoriadnej situácie bude prešetrovať osobitná komisia Roskosmosu. Predpokladá, že neúspech misie mohla spôsobiť explózia pri oddelení tretieho stupňa nosnej rakety. Definitívne závery vyšetrovania by mali byť známe v polovici mája.

Neúspech tejto vesmírnej misie, prvý tohto druhu, je pre Rusko nepríjemný aj politicky - let Progressu mal byť príspevkom k oslavám 70. výročia víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom. Čelo rakety zdobilo vyobrazenie Radu Veľkej vlasteneckej vojny a stuhy sv. Juraja, ktoré sú v Rusku symbolom vojenskej cti.