Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Proti posilňovaniu úlohy armády protestovalo v Tokiu 120.000 ľudí

Protestujúci Japonci v Tokyu 30. augusts 2015 Foto: TASR/AP

Ochráňme ústavu pred Šinzóom Abem! kričali protestujúci.

Tokio 30. augusta (TASR) - Zhruba 120.000 ľudí sa zhromaždilo v uliciach okolo sídla japonského parlamentu v tamojšej metropole Tokio na proteste proti kontroverzným bezpečnostným zákonom, ktoré sú podľa kritikov v rozpore s pacifistickou ústavou krajiny.

Návrhy zákonov pochádzajú z dielne kabinetu premiéra Šinzóa Abeho a počítajú so zapojeným japonských ozbrojených zložiek v konfliktoch v zahraničí a to v prípade, že to bude v záujme ochrany záujmov Japonska. Takáto zmena by podľa agentúry DPA znamenala pre Tokio veľký obrat vzhľadom k tomu, že jeho ústava jasne akékoľvek vojenské mimo územia Japonska.

"Ochráňme ústavu pred Šinzóom Abem! Ochráňme deti pred Šinzóom Abem," žiadal v prejave jeden z lídrov študentskej protestnej skupiny a vyzval premiéra, aby odstúpil.

Dolná komora japonského parlamentu zmenu obrannej politiky, ktorá posilňuje úlohu armády a rozšíri možnosti pri nasadení japonských síl v zahraničí, schválila už v polovici júla. Kontroverzná legislatíva - napriek silnejúcim protestom zo strany opozície i verejnosti - prešla v Snemovni reprezentantov vďaka poslancom Liberálno-demokratickej strany premiéra Šinzóa Abeho a jej menšieho koaličného partnera, konzervatívnej strany Komeito. Väčšina opozičných poslancov pred hlasovaním opustila rokovaciu sálu.

Opakované protesty proti zmene obrannej politiky Japonska sa od tohto hlasovania konali v rôznych mestách po celej krajine.

Sériu zákonov musí ešte prediskutovať a schváliť horná komora parlamentu, na čo má od polovice júla 60 dní.

Príslušné zmeny okrem iného rušia zákaz zapojenia sa Japonska do kolektívnej sebaobrany alebo vystúpenia jeho armády na obranu spriatelenej krajiny.

Abeho kabinet si už vlani vytvoril pôdu pre tieto zmeny prijatím novej interpretácie pacifistickej ústavy Japonska, ktorá je v platnosti od druhej svetovej vojny.