Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Poškodená loď Fremantle Highway dorazila do prístavu v Holandsku

Dym stúpa z nákladnej lode Fremantle Highway prevážajúcej takmer 3 000 áut, ktorú zachvátil požiar severne od holandského ostrova Ameland v nedeľu 30. júla 2023. Foto: TASR - AP

Približne 200 metrov dlhú loď do tohto prístavu odtiahli, aby sa znížilo riziko kontaminácie ropou Severného mora a jeho pobrežnej časte Waddenzee.

Amsterdam 3. augusta (TASR) - Poškodená nákladná loď Fremantle Highway vo štvrtok bezpečne dorazila do prístavu v holandskom Eemshavene. Loď prevážajúca autá takmer týždeň horela na mori. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Nákladnú loď odtiahli dva remorkéry a sprevádzali ich dve ďalšie lode a lietadlo pobrežnej stráže, uviedol redaktor agentúry DPA, ktorý sa nachádza v holandskom prístave.

Približne 200 metrov dlhú loď do tohto prístavu odtiahli, aby sa znížilo riziko kontaminácie ropou Severného mora a jeho pobrežnej časte Waddenzee. O odtiahnutí lode rozhodli holandské úrady.

Eemshaven sa nachádza asi 64 kilometrov od miesta pri ostrove Schiermonnikoog, kam predtým loď odtiahli.

Fremantle Highway smerovala z nemeckého Bremerhavenu do Singapuru, keď na jej palube vypukol 26. júla požiar. Mohla ho spôsobiť batéria niektorého z prevážaných elektromobilov, to však ešte nebolo potvrdené.

Počas evakuácie vyvolanej požiarom zahynul jeden člen posádky pochádzajúci z Indie. Zvyšných 22 námorníkov sa podarilo zachrániť.

Podľa holandského ministerstva infraštruktúry a vodného hospodárstva už nič nenasvedčuje, že by na palube stále horelo. Rastie však riziko úniku paliva z poškodenej lode. Po prevezení do prístavu bude nákladná loď vyložená a odstránia z nej možné znečisťujúce látky. Nepredpokladá sa však, že z približne 3800 nových áut vrátane takmer 500 elektromobilov sa niečo podarí zachrániť.