Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Poslanci Č. Hory rozpustili parlament, krajinu čakajú predčasné voľby

Vláda premiéra Igora Lukšiča sa vo voľbách pokúsi získať nový mandát pre vedenie prístupových rokovaní o vstupe Čiernej Hory do Európskej únie.

Podgorica 26. júla (TASR) - Poslanci parlamentu v Čiernej Hore rozpustili dnes zákonodarný zbor tejto balkánskej krajiny, čím vytvorili podmienky pre vypísanie predčasných parlamentných volieb.

Vláda premiéra Igora Lukšiča sa vo voľbách pokúsi získať nový mandát pre vedenie prístupových rokovaní o vstupe Čiernej Hory do Európskej únie. Bývalá juhoslovanská republika, ktorá sa osamostatnila v roku 2006, požiadala o vstup do EÚ v roku 2008, od polovice decembra 2010 má štatút kandidátskej krajiny. Brusel v júni odobril začiatok prístupových rokovaní s Čiernou Horou.

Podľa miestnych médií prezident Filip Vujanovič pravdepodobne vypíše predčasné voľby na október, teda približne pol roka pred riadnym termínom.

Demokratická strana socialistov (DPS), ktorá vládne v koalícii s podporou ďalších štyroch menších strán a bola v regióne pri moci ostatné dve desaťročia, má najväčšie šance na víťazstvo vo voľbách.

Premiér Lukšič podľa agentúry DPA vyhlásil, že očakáva podporu verejnosti pre svoju koalíciu, aby viedla prístupové rokovania. Hlavným cieľom jeho prípadnej budúcej vlády bude podľa Lukšiča udržanie hospodárskeho rastu.

Rozpustenie parlamentu kritizovala opozícia, ktorá tvrdí, že vláda mala podať demisiu a čakať na vypísanie predčasných volieb.