Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poslanci EP prijali mandát na rokovanie o dublinskom azylovom systéme

Europoslanci, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mandát sa podarilo schváliť aj napriek odmietavému postoju mnohých poslancov z krajín strednej a východnej Európy vrátane Slovenska.

Štrasburg 16. novembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili vo štvrtok mandát pre rokovací tím EP na začatie rokovaní s ministrami členských štátov o reforme dublinských pravidiel a spravodlivom rozdelení žiadateľov o azyl medzi členské štáty. Mandát sa podarilo schváliť aj napriek odmietavému postoju mnohých poslancov z krajín strednej a východnej Európy vrátane Slovenska.

Hlasovanie v pléne EP potvrdilo, že 390 europoslancov bolo za, 175 proti a 44 sa zdržali hlasovania. Našiel sa však dostatočný počet hlasov a bol odobrený rokovací mandát EP, ktorý pripravili Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE).

K samotným rokovaniam o reforme dublinského azylového systému však dôjde, až keď Rada EÚ schváli vlastnú vyjednávaciu pozíciu.

Navrhované zmeny tzv. dublinských pravidiel by mali odstrániť existujúce nedostatky azylového systému EÚ a zaistiť, aby sa každý členský štát spravodlivo podieľal na spracúvaní žiadostí o udelenie azylu.

Poslanci presadzujú, že členské štáty prvého vstupu, čiže krajiny, cez ktoré sa utečenci prvýkrát dostanú do EÚ, by už nemali byť automaticky zodpovedné za spracovanie azylových žiadostí. Žiadatelia o azyl by mali byť urýchlene premiestnení do jedného z členských štátov Únie na základe pevného distribučného kľúča.

Tie členské štáty, ktoré nebudú rešpektovať nové pravidlá a neprijmú časť azylantov za účelom spracovania ich žiadosti, by podľa europoslancov mali čeliť sankciám v podobe obmedzenia prístupu k fondom EÚ.

Hlavná vyjednávačka EP pre reformu dublinského systému, švédska liberálna poslankyňa Cecilia Wikströmová, vyzvala Radu EÚ, aby sa ministri členských krajín čo najskôr dohodli na prijatí spoločnej pozície a aby sa mohol začať tzv. trialóg - trojstranné rokovania medzi europarlamentom, Radou a Európskou komisiou.