Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poslanci EP si minútou ticha uctili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu

Europarlament. Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tajani pred europoslancami uviedol, že je neprijateľné, aby boli v EÚ vraždení novinári kvôli výkonu svojej práce.

Brusel 28. februára (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani v stredu na úvod plenárneho zasadnutia v Bruseli vyzval členov zákonodarného zboru EÚ, aby si minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Tajani pred europoslancami uviedol, že je neprijateľné, aby boli v EÚ vraždení novinári kvôli výkonu svojej práce. "Ide o neprijateľný útok na jeden zo základných kameňov našej demokracie," pripomenul Tajani a dodal, že k vražde novinára na Slovensku došlo len pár mesiacov po zabití maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej. "Ide o vraždu, ktorá predstavuje ďalší útok na hodnoty, ktoré sú základom demokracie v Európe," uviedol.

Politická frakcia socialistov a demokratov (S&D) v tejto súvislosti vyzvala na úplné a nezávislé vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy a tiež na diskusiu v Európskom parlamente o ochrane investigatívnych novinárov.

"Všetci sme boli šokovaní a ohromení, keď sme počuli o strašnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Je potrebné uskutočniť úplné a nezávislé vyšetrovanie tejto vraždy a európske agentúry, ako je Europol, musia urobiť všetko čo je v ich silách, aby podporili slovenské orgány," upozornil úradujúci šéf skupiny S&D Udo Bullmann.

Dodal, že sú tu jasné paralely medzi touto vraždou a usmrtením Caruanovej Galiziovej. "Obaja boli vysoko uznávanými novinármi, ktorí vyšetrovali korupciu a nezákonné finančné aktivity. Obe vraždy ukazujú, aké dlhé ruky má organizovaný zločin," skonštatoval. Uviedol, že frakcia socialistov chce na marcovom plenárnom zasadnutí europarlamentu v Štrasburgu iniciovať otvorenú a úprimnú diskusiu o tom, čo sa dá urobiť na ochranu dôležitej práce investigatívnych novinárov bez ohľadu na to, kde v Európe pôsobia.

Poslankyňa Monika Smolková (Smer-SD), ktorá je šéfkou slovenskej delegácie v skupine S&D vyjadrila nádej, že vyšetrovací tím s pomocou Europolu a ďalších medzinárodných služieb nájde tých, ktorí sú zodpovední za vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky.

"My, politici, urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme prelomili podvody a nedovolené finančné machinácie. Novinári zohrávajú dôležitú úlohu pri odhaľovaní týchto postupov a musíme zabezpečiť, aby tak mohli urobiť bezpečne a bez obáv z nejakých následkov," uviedla Smolková v oficiálnom stanovisku.

Spravodajca TASR Jaromír Novak