Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Europarlament zvažuje výzvu o politickom bojkote ZOH 2022 v Pekingu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Europarlament okrem iného navrhuje, aby sa 1. júl považoval za deň solidarity s Hongkongom.

Brusel/Štrasburg 8. júla (TASR) – Poslanci Európskeho parlamentu budú vo štvrtok popoludní hlasovať o rezolúcii týkajúcej sa zatvorenia redakcie prodemokratických novín Apple Daily v Hongkongu, pričom v uvedenom texte bude po prvý raz uvedená aj požiadavka na politický bojkot zimných olympijských hier 2022 v Pekingu.

Politická frakcia Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) v správe pre médiá upozornila, že sa očakáva, že v prospech tohto uznesenia sa vysloví veľká nadpolovičná väčšina poslancov.

Nemecký europoslanec Reinhard Bütikofer z frakcie zelených, ktorý je šéfom Delegácie EP pre vzťahy s Čínou, v tejto súvislosti upozornil, že čínska vláda v Hongkongu systematicky búra ústavou sľubované slobody, ktoré mali platiť na dlhé roky.

„Európsky parlament vyjadruje jednotnú podporu ľudským právam ako základnému princípu európskej zahraničnej politiky. Je zrejmé, že mnoho členských štátov EÚ a aj Európska komisia sa zdráhajú vyjadriť proti represívnym opatreniam Číny v Hongkongu. Je preto o to dôležitejšie, aby Európsky parlament vyjadril plnú solidaritu s občanmi Hongkongu a s ich bojom za demokraciu a slobodu," opísal situáciu Bütikofer.

Zároveň spresnil, že text uznesenia požaduje, aby vládni úradníci a diplomati členských krajín EÚ odmietli pozvania na zimné olympijské hry v Pekingu v roku 2022, pokiaľ sa čínska vláda nezaviaže k skutočnému zlepšeniu situácie v oblasti ľudských práv v Hongkongu a v iných regiónoch Číny.

Europarlament okrem toho navrhuje, aby sa 1. júl považoval za deň solidarity s Hongkongom. „Konsenzus v týchto otázkach je v Európskom parlamente veľmi silný," odkázal Bütikofer.