Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poslanci vládneho Fideszu schválili kritizovanú reformu akadémie vied

Budapešť, archívna snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Ústredným prvkom zákona je vytvorenie organizácie Výskumná sieť Lóránda Eötvösa (ELKH), ktorá prevezme 15 výskumných inštitúcií a centier, ktoré doposiaľ riadila Maďarská akadémia vied.

Budapešť 2. júla (TASR) - Maďarský parlament hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP schválil v utorok zákon, ktorým sa transformuje výskumná sieť Maďarskej akadémie vied (MTA). Podľa spravodajského servera Index.hu sa tak stalo napriek mesiace trvajúcim protestom vedeckej obce.

Za návrh "novely zákonov potrebných k reforme a financovania systému siete vývoja, výskumu a inovácií" hlasovalo 131 poslancov, 53 poslancov bolo proti a traja sa zdržali hlasovania.

Minister pre inovácie a technológie László Palkovics podľa servera v uplynulých mesiacoch použil rôzne prostriedky - od vyhrážok až po sľuby, aby presadil svoju vôľu.

Ústredným prvkom zákona je vytvorenie organizácie Výskumná sieť Lóránda Eötvösa (ELKH), ktorá prevezme 15 výskumných inštitúcií a centier, ktoré doposiaľ riadila MTA. ELKH bude riadiť 12-členný orgán, do ktorého bude delegovať šesť členov MTA a šesť členov vláda. Predsedu tohto orgánu vyberie šéf MTA spolu s ministrom pre inovácie a technológie a vymenuje ho premiér.

Proti transformácii výskumnej siete MTA, ktorú vláda avizovala vlani v lete, protestovalo 2. júna v Budapešti niekoľko tisíc ľudí.

Účastníci demonštrácie s transparentom s nápisom "Slobodu vede!" protestovali proti vládnemu zámeru obmedziť nezávislosť MTA.

Kritici označili za neprijateľné, že časť prostriedkov určených na financovanie MTA si rozpočtovým zákonom pod svoju právomoc prevzal rezort ministra pre inovácie a technológie s tým, že ich vyplatenie akadémii viaže na isté podmienky.

Proti opatreniam vlády týkajúcim sa transformácie MTA protestovalo už 12. februára vytvorením živej reťaze okolo budapeštianskeho sídla MTA 1000-1500 vedcov. Podľa nich kabinet týmto krokom ohrozuje nezávislosť celého maďarského vedeckého života.

Palkovics koncom januára avizoval, že v máji radikálne zreorganizuje sieť výskumných pracovísk MTA. Povedal, že časť z nich chce priradiť k iným inštitúciám, ďalšiu časť mieni úplne zrušiť. MTA by pritom zostala ako verejnoprávna inštitúcia.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach