Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Poslanec AfD nelegálne cestoval do Iraku, píše nemecký Spiegel

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kurdská regionálna vláda mu umožnila vstúpiť do krajiny bez platného víza, hoci podľa irackých zákonov za to hrozí trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka.

Berlín 9. marca (TASR) - Poslanec pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Ulrich Oehme navštívil tento týždeň nelegálne - bez platného víza a na vlastnú päsť - Irak. V krajine bol v rovnakom čase, keď skupina iných poslancov AfD navštívila susednú Sýriu, informoval v piatok na svojom webe týždenník Spiegel.

Oehme pricestoval do severného Iraku po zemi z Turecka. Kurdská regionálna vláda mu umožnila vstúpiť do krajiny bez platného víza, hoci podľa irackých zákonov za to hrozí trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka. Poslanec sa ako člen výboru Spolkového snemu pre rozvoj snažil skontaktovať s nemeckými humanitárnymi organizáciami pôsobiacimi v Iraku, napísal Spiegel. Hovorca AfD týždenníku potvrdil len to, že Oehme sa v súčasnosti nachádza "na území nikoho".

Poslanci AfD sa takýmito cestami snažia naštartovať proces návratu utečencov z Nemecka do Sýrie a Iraku. Mohli by však spôsobiť diplomatické komplikácie, keďže podľa bezpečnostných zdrojov v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko a zdrojov zo samotnej AfD strany bola napríklad cesta poslanca Christiana Blexa do Damasku zorganizovaná s pomocou Ruska. Kontakty s ruskou stranou mala strana nadviazať počas februárovej návštevy svojich členov na polostrove Krym.

Členovia AfD v Bundestagu požadovali vlani v novembri, aby spolková vláda začala so sýrskou vládou vyjednávať o návrate utečencov. Poslanci iných strán následne vyčítali pravicovým populistom "cynizmus a pokrytectvo".

Väčšinu Sýrčanov, ktorí utiekli do Nemecka, tvoria odporcovia režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.