Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Poslanec Jobbiku sa ospravedlnil židovským spoluobčanom

Podľa tlačovej agentúry MTI poslanec pripustil, že jeho slová o židovskom pôvode bolo možné zle interpretovať.

Budapešť 27. novembra (TASR) – Poslanec opozičného ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Márton Gyöngyösi sa ospravedlnil dnes židovským spoluobčanom v parlamente za svoje pondelňajšie protižidovské vyjadrenie, ale mandátu poslanca sa v žiadnom prípade nechce vzdať. Podľa tlačovej agentúry MTI poslanec pripustil, že jeho slová o židovskom pôvode bolo možné zle interpretovať.

Gyöngyösi, ktorý je podpredsedom parlamentnej frakcie Jobbiku, pred novinármi povedal, že trvá na iniciatíve svojej strany, podľa ktorej by maďarská vláda mala zverejniť prípadný zoznam členov parlamentu a vlády, ktorí majú dvojaké maďarsko-izraelské občianstvo. Tí podľa jeho slov môžu znamenať riziko z pohľadu národnej bezpečnosti krajiny.

Ako dodal, ombudsman pre ochranu údajov pred časom konštatoval, že občianstvo verejných činiteľov je verejným údajom, preto by takýto zoznam nemusel vyvolať v Maďarsku žiadne pohoršenie.

Na protest proti Gyöngyösiho antisemitským vyjadreniam sa poslanci opozičnej Demokratickej koalície objavili na rokovaní parlamentu so žltou hviezdou na hrudi a tento symbol judaizmu si vyložil aj podpredseda parlamentu za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi.

Poslanec Jobbiku v pondelok na plenárnom zasadnutí parlamentu vytýkal štátnemu tajomníkovi ministerstva zahraničných vecí Zsoltovi Némethovi, že vláda sa v nedávnom konflikte v Gaze s Izraelom nepostavila na stranu Palestínčanov. "Maďarská vláda presadzuje záujmy oboch národov, preto Maďarsko víta dosiahnuté prímerie," reagoval Németh.

Gyöngyösi ešte dodal, že svetový mier je ohrozený v prvom rade Izraelom. "V súvislosti s takýmto konfliktom by bolo načase, aby sme zmapovali, koľko židov určitým spôsobom ohrozujúcich národnú bezpečnosť krajiny žije v Maďarsku a koľko ich je v parlamente a vo vláde," vyhlásil poslanec Jobbiku.

Štátny tajomník poznamenal, že by nepodporoval takýto prieskum, pretože počet členov vlády židovského pôvodu nemá žiadnu spojitosť s uvedeným konfliktom.

Proti Gyöngyösiho vyhláseniam sa dnes ohradil aj podpredseda parlamentu za opozičnú Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi. Socialisti iniciovali nadnes zvolanie mimoriadneho zasadania rady parlamentu.