Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poslanec zaplatí za prirovnanie ministerky k opici 3000 eur

Christiane Taubirová Foto: TASR/AP

Na zaplatenie pokuty vo výške 3000 eur za to, že prirovnal ministerku spravodlivosti Christiane Taubirovú, pôvodom z africkej Guyany, k opici dnes súd vo francúzskom meste Annecy odsúdil poslanca.

Brusel 5. decembra (TASR) - Na zaplatenie pokuty vo výške 3000 eur za to, že prirovnal ministerku spravodlivosti Christiane Taubirovú, pôvodom z africkej Guyany, k opici dnes súd vo francúzskom meste Annecy odsúdil poslanca z tábora krajnej pravice. Poslancovi Národného frontu (FN) Olivierovi Burlatsovi nepomohli výhovorky, že svoje výroky myslel ako žart, uviedla belgická tlačová agentúra Belga

"Vôbec nechápem, čo ich viedlo k tomuto rozsudku. Jednoducho som chcel byť vtipný," uviedol Burlats, ktorý je poslancom za FN v mestskej rade v Seynode, malom mestečku vo francúzskych Alpách.

Súd ho stíhal za odkaz zo 16. septembra na sociálnej sieti Twitter, kde zverejnil obrázok opice na bicykli. Reagoval ním na svoj predošlý obrázok s ministerkou spravodlivosti, ktorá zvykne cestovať na bicykli. Po vlne kritických ohlasov Národný front jeho členstvo v strane pozastavil a neskôr Burlatsa zo svojich radov vylúčil. Strana sa snaží očistiť sa od rasistického imidžu, ktorý jej prisúdili médiá.

Francúzske súdy už vydali viacero rozsudkov v podobných prípadoch, keď urážlivé slová boli vyjadrené na adresu ministerky spravodlivosti. Taubirová je primárnym cieľ pre mnohých členov krajnej pravice, nielen kvôli svojmu africkému pôvodu, ale aj kvôli zákonu z roku 2013, ktorým sa povoľujú manželstva osôb rovnakého pohlavia.

Francúzsky týždenník Minute, ktorý podporuje ideológiu krajnej pravice, dostal od súdu 30. októbra pokutu 10.000 eur takisto za spodobnenie ministerky s opicou. Z rovnakých dôvodov súd v Cayenne vo Francúzskej Guyane odsúdil na deväťmesačný pobyt za mrežami bývalého kandidáta FN v lokálnych voľbách.

Ďalší terčom kritiky pre členov francúzskej extrémnej pravice je minister školstva Najat Vallaud-Belkacem, ktorý je moslim a má marocký pôvod.