Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poslanecký klub ANO povedie Schillerová, vystrieda vplyvného Faltýnka

Ministri financií členských krajín Vyšehradskej štvorky (V4) zľava Tadeusz Košciňski (Poľsko), Igor Matovič (Slovensko), Mihály Varga (Maďarsko) a Alena Schillerová (Česká republika) počas tlačovej konferencie po rokovaní v Budapešti vo štvrtok 30. septembra 2021. Foto: FOTO TASR/DUNA/MTI - Attila Kovács

Schillerová bola vo voľbách líderkou juhomoravskej kandidátky ANO. Od voličov dostala takmer 23.000 preferenčných hlasov.

Praha 12. októbra (TASR) - Predsedníčkou novozvoleného poslaneckého klubu českého hnutia ANO bude súčasná ministerka financií Alena Schillerová. Vystrieda tak dlhoročného a vplyvného predsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Informoval o tom v utorok portál Novinky.cz.

Alena Schillerová je aktuálne vicepremiérkou aj ministerkou financií. V minulotýždňových parlamentných voľbách získali väčšinu kresiel v Poslaneckej snemovni opozičné koalície Spolu a PirSTAN. Očakáva sa, že spoločne zostavia novú vládu a hnutie ANO tak pôjde do opozície.

Schillerová bola vo voľbách líderkou juhomoravskej kandidátky ANO. Od voličov dostala takmer 23.000 preferenčných hlasov. Do Poslaneckej snemovne sa z druhého miesta na kandidátke v Olomouckom kraji znovu dostal aj Faltýnek, ktorý viedol poslanecký klub ANO v minulom volebnom období.

Faltýnkovo meno figurovalo v niekoľkých kauzách, medzi poslednými je tzv. Faltýnkov diár, keď z poznámok tohto politika vyplynulo, že rokoval o záležitostiach, na ktoré podľa premiéra a lídra ANO Andreja Babiša nemal mandát. Kauza vzbudila podozrenia z korupcie, niektoré z nich doteraz vyšetruje polícia.

Server iDNES.cz označuje Faltýnka za jednu z dosiaľ najvplyvnejších osôb v hnutí ANO, aj tzv. Babišovho kľúčového muža, ktorý riadil dianie v Snemovni i zákulisné vyjednávania, vrátane rokovaní s komunistami či SPD.

Server iDNES.cz pripomína, že Faltýnkov "mocenský pád" sa začal už vlani v októbri. Faltýnek vtedy rezignoval na post prvého podpredsedu ANO po tom, ako ho novinári denníka Blesk nachytali spolu s vtedajším ministrom zdravotníctva Romanom Prymulom, ako boli v blízkosti iných osôb bez rúšok a rokovali v reštaurácii, ktorá mala byť v tom čase podľa epidemiologických nariadení zatvorená. Prymulu stála táto kauza ministerské kreslo.