Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poslankyňa: Na obnovu Ukrajiny bude potrebných 4000 miliárd dolárov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podľa slov Vasylenkovej je prebiehajúca ukrajinská protiofenzíva intenzívna a zakaždým, keď ukrajinské sily dosiahnu nejaký územný zisk, Rusko vypáli na mestá rakety.

Londýn 18. júna (TASR) - Spojené kráľovstvo bude v stredu 21. júna hostiteľom Konferencie o obnove Ukrajiny, na ktorej budú účastníci diskutovať o rekonštrukcii krajiny po skončení ničivej ruskej vojny. Ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenková v nedeľu pre britskú televíziu Sky News povedala, že na to "bude potrebných 4000 miliárd dolárov", teda štyri bilióny dolárov.

Britský premiér Rishi Sunak preto v nedeľu vyzve investorov a podnikateľských lídrov, aby "urýchlene zapojili inovatívnosť a tvorivosť" a pomohli s obnovou spustošenej Ukrajiny.

Vasylenková v rozhovore so žurnalistkou televízie Sky News Sophy Ridgeovou uviedla, že jej krajina je v tomto období "vojnovou zónou".

"Milióny detí sú odlúčené od svojich otcov, ktorí bojujú na fronte, alebo sú v zahraničí v krajinách ako Spojené kráľovstvo, kde hľadajú útočisko, kým ich otcovia sú pripravení bojovať na Ukrajine," vyhlásila Vasylenková.

K téme finančných nákladov na obnovu Ukrajiny povedala, že bude treba 4000 miliárd dolárov. "Ale, samozrejme, každý deň a každú noc pokračujú boje, pokračuje ostreľovanie, vinou Ruska. Všetko toto spôsobuje spúšť, masové ničenie kritickej infraštruktúry potrebnej pre chod krajiny, pre život komunít," vysvetlila. Dodala, že cesty sú "najväčšou úlohou", ak majú komunity fungovať, ale obnoviť treba aj školy a nemocnice.

Podľa slov Vasylenkovej je prebiehajúca ukrajinská protiofenzíva "intenzívna" a zakaždým, keď ukrajinské sily dosiahnu nejaký územný zisk, Rusko vypáli na mestá rakety.