Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Chávez náš, ktorý si na nebesiach, modlila sa venezuelská poslankyňa

Hugo Chávez Foto: TASR/AP

Hoci Hugo Chávez zomrel na rakovinu vlani v marci, vo Venezuele je všadeprítomný. Jeho fotografie visia po celom Caracase, hlavnom meste krajiny.

Caracas 3. septembra (TASR) - Členka venezuelskej Socialistickej strany (PSUV) recitovala variantu klasickej kresťanskej modlitby "Otčenáš," v ktorej prosí o ochranu pred zlom a kapitalizmom zosnulého vodcu Huga Cháveza. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

"Chávez náš, ktorý si na nebesiach, zemi, mori a my delegáti," recitovala dnes Maria Estrella Uribeová na kongrese strany PSUV v červenom tričku.

Hoci Hugo Chávez zomrel na rakovinu vlani v marci, vo Venezuele je všadeprítomný, napísal Reuters. Jeho fotografie visia po celom Caracase, hlavnom meste krajiny. Štátna televízia často vysiela úryvky z jeho prejavov, ktoré boli známe svojou dĺžkou.

Chávez získal svoju popularitu vďaka rozsiahlym sociálnym programom a častými útokmi na "špinavé" podnikateľské elity. Mnohí obyvatelia cítia podľa Reuters duchovné spojenie s bývalým prezidentom a vojakom, ktorý pochádzal z chudobných pomerov.

Odporcovia to vnímajú ako škodlivý kult osobnosti. Obviňujú prezidenta Nicolasa Madura z podporovania popularity svojho predchodcu. Podľa nich tým chce odvrátiť pozornosť obyvateľov od nedostatku základných tovarov, každoročnej inflácie na úrovni približne 60 percent a obrovskej kriminality.