Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Posledný prieskum pred krajinskou supernedeľou predpovedá neúspech CDU

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Merkelová kvôli svojmu naliehaniu na otvorených hraniciach stratila veľké množstvo myšlienkovo na pravo orientovaných stúpencov.

Berlín 11. marca (TASR) - Posledný prieskum verejnej mienky pred nedeľňajšími voľbami do krajinských parlamentov v troch spolkových krajinách Nemecka predpovedá neúspech Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. Píše to dnes agentúra DPA s tým, že prípadná porážka CDU na krajinskej úrovni by mohla oslabiť postavenie vládnucej strany pred spolkovými voľbami v budúcom roku.

Výsledky prieskumu pre reláciu Politbarometer televízie ZDF zo štvrtkového večera ukázali, že CDU stratila postavenie najväčšej strany v kľúčovej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. Podpora Merkelovej strany tam oproti 40 percentám z vlaňajšieho septembra klesla na súčasných 29 percent.

Na prvom mieste by sa s 32 percentami v tejto prospejúcej spolkovej krajine v juhozápadnej časti Nemecka umiestnili environmentalisti zo strany Zelených. Bolo by to prvýkrát v modernej histórii Nemecka, keď by Zelení skončili na prvom mieste v akomkoľvek krajinskom parlamente.

Voľby v krajinských parlamentoch trojice spolkových krajín Bádensko-Württembersko, Sasko-Anhaltsko a Porýnie-Falcko - podľa primárok v Spojených štátoch prezývané aj supernedeľa - sú podľa DPA príležitosťou pre 12 miliónov Nemcov, viac ako 20 percent obyvateľov krajiny, aby vyriekli svoj verdikt nad kancelárkou Merkelovou ohľadom jej riešenia utečeneckej krízy.

Merkelová kvôli svojmu naliehaniu na otvorených hraniciach, a to i napriek vlaňajšiemu príchodu viac než milióna žiadateľov o azyl, stratila veľké množstvo myšlienkovo na pravo orientovaných stúpencov.

V spolkovej krajine Porýnie-Falcko by podľa prieskumu Merkelovej CDU skončila takmer rovnako ako jej koaličný partner v spolkovom parlamente - Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD). Prieskum im prisúdil podporu 35, respektíve 36 percent občanov.

Pozíciu najsilnejšieho politického subjektu si s 32 percentami podľa všetkého CDU udrží iba v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko na východe Nemecka. Oslabenie kresťanských demokratov však podľa DPA dopomohlo k 18 percentám pravicovým populistom zo strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorí tam zaznamenali bezprecedentný nárast.

Posledný prieskum dáva AfD v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko 11 percent a v Porýní-Falcku deväť percent. DPA pripomína, že na účasť v ktoromkoľvek krajinskom parlamente musia populisti získať minimálne päťpercentnú podporu voličov.