Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Potápači vytiahli z mora aj druhú čiernu skrinku letu smrti AirAsia

Príslušníci indonézskych vzdušných síl nesú čiernu skrinku z vraku havarovaného lietadla letu AirAsia QZ8501 zo Surabaye do Singapuru, ktorú našli počas pátracej operácie nad Jávskym morom, na letisku v indonézskom Pangkalan Bun 12. januára 2015. Pátracie tímy vytiahli čierne skrinky z chvostovej časti havarovaného lietadla nízkonákladovej spoločnosti AirAsia, ktoré sa koncom decembra zrútilo do Jávskeho mora. Na lokalizované miesto vyslali tri tímy potápačov. Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia so 161 ľuďmi na palube sa zrútil do Jávskeho mora v nedeľu 28. decembra 2014 počas letu z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaja do Singapuru. Foto: TASR/AP

Prvú čiernu skrinku, takzvaný letový záznamník archivujúci letové údaje vyzdvihli potápači v pondelok.

Jakarta 13. januára (TASR) - Hlasový záznamník z pilotnej kabíny havarovaného lietadla spoločnosti AirAsia vyzdvihli dnes potápači z morského dna, tzv. čierna skrinka sa už nachádza na palube lode indonézskeho námorníctva, citovala televízia Metro indonézske ministerstvo dopravy.



Prvú čiernu skrinku, takzvaný letový záznamník archivujúci letové údaje vyzdvihli potápači v pondelok. Hlasový záznamník z pilotnej kabíny lokalizovali len niekoľko hodín nato neďaleko miesta, kde z vôd Jávskeho mora vyzdvihli prvú z čiernych skriniek, museli ho však vytiahnuť spod ťažkých kusov materiálu, uviedol hlavný koordinátor pátracích operácií Suryadi Bambang Supriyadi.



Signály čiernych skriniek zachytili v nedeľu svojimi detektormi tri pátracie lode, a to v oblasti od jedného do štyroch kilometrov od miesta, kde našli chvostovú časť lietadla. Nájdené záznamníky by mali pomôcť osvetliť príčiny havárie.

Indonézsky Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora 28. decembra, keď so 162 ľuďmi na palube smeroval z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Letecké nešťastie zrejme nikto neprežil.

Prečítajte si aj: