Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Potápi: V menšinovej otázke sa Maďarsko a SR k sebe nepribližujú

Árpád János Potápi (vľavo), archívne foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Podľa agentúry MTI predstaviteľ vlády ako príklad nezhody vo vzájomných maďarsko-slovenských vzťahoch uviedol problematiku dvojakého občianstva v SR.

Budapešť 3. júna (TASR) - V maďarsko-slovenských vzťahoch nedošlo v oblasti národnej politiky - v otázkach maďarskej menšiny žijúcej v SR - k priblíženiu, povedal dnes v Budapešti na schôdzke zahraničného výboru parlamentu štátny tajomník úradu vlády zodpovedný za národnú politiku Árpád János Potápi.

Podľa agentúry MTI predstaviteľ vlády ako príklad nezhody vo vzájomných maďarsko-slovenských vzťahoch uviedol problematiku dvojakého občianstva v SR.

Potápi ďalej dodal, že vzhľadom na reformu školstva v SR sú ohrozené stovky škôl. "Slovenská vláda by nemala ignorovať názory tamojšej maďarskej menšiny a maďarskej politickej strany," zdôraznil.

V súvislosti so vzťahmi Maďarska s Rumunskom, kde žije najväčšia komunita zahraničných Maďarov, štátny tajomník poznamenal, že po vzájomnom približovaní sa v období po roku 2000 možno teraz badať opäť zhoršenie situácie. Okrem iného Potápi Rumunsku vytkol, že bráni používaniu maďarského jazyka v štátnej správe a nedovoľuje ani inštalovať tabule obcí v maďarčine.

Potápi ocenil významné zlepšenie vzťahov v tejto oblasti so Srbskom. V Chorvátsku je podľa jeho slov ohrozené otváranie nových tried na maďarských školách vzhľadom na malý počet detí. V súvislosti s Maďarmi žijúcimi na Ukrajine pripomenul priebežnú charitatívnu a humanitárnu pomoc, na ktorú prispela aj vláda. Maďarsko pozorne sleduje proces vojenskej mobilizácie, ktorá sa týka aj tam žijúcich Maďarov, dodal.