Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

POTÁPI:Maďarsko musí pomôcť zahraničným Maďarom v hospodárskom rozvoji

Árpád János Potápi (vľavo), archívne foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Potápi ďalej vyhlásil, že pod pojmom vlasť nemožno vnímať iba Maďarsko v rámci terajších štátnych hraníc, ale aj všetkých Maďarov a maďarské spoločenstvá žijúce kdekoľvek na svete.

Budapešť 3. júna (TASR) - Maďarsko musí posilniť spoločenstvá Maďarov žijúcich v zahraničí a musí pomôcť maďarským podnikateľom v zahraničí. Vyhlásil to dnes v predvečer 95. výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy štátny tajomník úradu vlády zodpovedný za národnú politiku Árpád Potápi v juhomaďarskej obci Csátalja pri srbských hraniciach.

Podľa agentúry MTI predstaviteľ maďarskej vlády povedal, že ak sa podarí urobiť túto prácu v nadchádzajúcich rokoch, potom bude možné konštatovať, že Maďari sa opäť dokázali uchytiť v Karpatskom oblúku. Dodal, že na to je potrebný aj štvrtkový Deň národnej spolupatričnosti, ktorým si Maďari od roku 2010 každoročne pripomínajú podpísanie Trianonskej zmluvy.

Potápi ďalej vyhlásil, že pod pojmom vlasť nemožno vnímať iba Maďarsko v rámci terajších štátnych hraníc, ale aj všetkých Maďarov a maďarské spoločenstvá žijúce kdekoľvek na svete.

Medzi zahraničnými účastníkmi slávnostného zhromaždenia bol aj člen predsedníctva Strany maďarskej komunity (SMK) István Samu, ktorý v prejave poznamenal, že napriek všetkým ťažkostiam je dobré byť Maďarom. Samu adresoval všetkým Maďarom výzvu, aby "budovali spoločnú budúcnosť".

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska po prvej svetovej vojne, podpísali pred 95 rokmi - 4. júna 1920 - mocnosti Dohody (Veľká Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska v paláci Grand Trianon vo Versailles na predmestí francúzskeho Paríža.

Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Trianon sa v Maďarsku dodnes chápe ako krivda spáchaná na maďarskom národe. Poslanci maďarského parlamentu 31. mája 2010 rozhodli, že výročie podpisu Trianonskej mierovej zmluvy si pripomenú každoročne pamätným dňom, ktorý bol stanovený na 4. júna ako Deň národnej spolupatričnosti.