Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Potopenú loď s migrantmi vytiahli z morského dna, obetí je vyše 190

Egyptská pobrežná stráž, pobrežná hliadka, zcáhranári a príbuzní identifikujú telá utopených migrantov, 22.9.2016. Foto: TASR AP

Potopená loď sa podľa prechádzajúcich informácií mala nachádzať v hĺbke 15 metrov, približne 18 kilometrov od egyptského pobrežia.

Káhira 27. septembra (TASR) - Na 193 sa zvýšil počet obetí havárie lode s migrantmi, ktorá sa minulý týždeň potopila v Stredozemnom mori pri pobreží Egypta. Oznámil to dnes guvernér egyptskej provincie Buhajra Muhammad Sultán po vytiahnutí vraku potopeného plavidla pomocou lode so zdvižným ramenom, napísala agentúra AP.

Egyptské médiá citovali vyjadrenia preživších, podľa ktorých sa na palube lode s kapacitou 150 ľudí nachádzalo okolo 500 osôb.

Počet obetí podľa očakávania ešte stúpne, keďže mnoho tiel je zrejme ešte uväznených vo vraku lode, povedal nemenovaný predstaviteľ.

Potopená loď sa podľa prechádzajúcich informácií mala nachádzať v hĺbke 15 metrov, približne 18 kilometrov od egyptského pobrežia.

K nešťastiu došlo minulú stredu pri pobreží provincie Buhajra neďaleko prístavného mesta Rašíd (Rosetta) v delte rieky Níl, približne 50 kilometrov východne od Alexandrie. Podľa oficiálnych zdrojov sa zachránilo 164 ľudí.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) odhaduje, že na palube preplnenej lode sa nachádzalo 450 ľudí, pričom štátna tlačová agentúra MENA pôvodne písala, že plavidlo viezlo až 600 migrantov. Väčšinu obetí tvoria ženy a deti, ktoré nevedeli rýchlo odplávať preč od potápajúcej sa lode.