Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Potravinová banka v Essene už znovu poskytuje pomoc cudzincom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Charita, ktorá prevádzkuje potravinové banky po celom Nemecku, oznámila zmenu politiky minulý týždeň, čo znamená, že občianstvo už nehrá rolu v tom, kto dostáva potravinovú pomoc.

Essen 11. apríla (TASR) - Potravinová banka v nemeckom meste Essen začala v stredu znovu poskytovať prídely novým zahraničným zákazníkom - tri mesiace po zastavení pomoci novým príchodzím z cudziny. Informovala o tom agentúra DPA.

Essenská pobočka organizácie Tafel sa dostala do hlavných správ médií po celom svete a vyvolala aj debatu v Nemecku, keď začiatkom tohto roka oznámila, že už nebude registrovať nové žiadosti o potravinovú pomoc od nenemeckých záujemcov.

Charita v západonemeckom Essene prestala 10. januára prijímať nové žiadosti o potravinovú pomoc od cudzincov s odôvodnením, že mnoho nemeckých klientov - predovšetkým dôchodcov a žien samoživiteliek - sa sťažovalo na správanie cudzincov pri odovzdávaní potravinových prídelov.

Mnohí však následne organizáciu Tafel obvinili z xenofóbie a protimigračnej orientácie. Kancelárka Angela Merkelová takisto kritizovala jej politiku, pripomenula v stredu agentúra DPA.

Charita, ktorá prevádzkuje potravinové banky po celom Nemecku, oznámila zmenu politiky minulý týždeň, čo znamená, že občianstvo už nehrá rolu v tom, kto dostáva potravinovú pomoc.

Ak bude zásob nedostatok, prednosť dostanú klienti vo veku nad 50 rokov, zdravotne postihnutí, rodiny s jedným rodičom a s malými deťmi.

Organizácia funguje na 11 miestach Nemecka a každý týždeň rozdá potraviny približne 1800 ľuďom.

Pobočky organizácie Tafel po celej krajine pravidelne pomáhajú približne 1,5 miliónu ľudí.

Okolo 930 pobočiek Tafelu v Nemecku rozdáva ľuďom v núdzi potraviny, ktoré by inak skončili z rôznych dôvodov v odpade. Ľudia, ktorí o pomoc žiadajú, musia preukázať, že sú príjemcami niektorej z foriem sociálnych dávok.