Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Potravinový program OSN znižuje objem pomoci pre Sýrčanov o polovicu

Ilustarčná snímka. Foto: TASR/AP

Agentúra OSN prišla s týmto vyhlásením v predvečer 7. konferencie Európskej únie o budúcnosti Sýrie a regiónu, ktorá sa bude konať v Bruseli.

Rím 13. júna (TASR) - Svetový potravinový program OSN (WFP) v utorok oznámil, že pre nedostatok finančných prostriedkov zníži približne o polovicu pomoc určenú Sýrčanom, ktorí potrebujú základné potraviny.

Pomoc tak namiesto 5,5 milióna Sýrčanov bude dostávať 2,5 milióna ľudí v Sýrii.

"Bezprecedentná finančná kríza v Sýrii núti Svetový potravinový program znížiť základnú potravinovú pomoc pre 2,5 milióna ľudí v porovnaní s 5,5 milióna", ktorým doteraz pomáhal, uviedol WFP vo svojom vyhlásení.

"Po preskúmaní všetkých možností" a namiesto toho, aby sa do októbra vyčerpali všetky rezervy, sa WFP rozhodol pomôcť "trom miliónom Sýrčanov, ktorí sa bez potravinovej pomoci nedokážu zaobísť," píše sa vo vyhlásení.

Zástupca WFP v Sýrii Kenn Crossle v ňom vyjadril ľútosť, že namiesto toho, aby sa humanitárne operácie v Sýrii zintenzívnili alebo aby sa aspoň držal krok s rastúcimi potrebami Sýrčanov, "čelíme pochmúrnemu scenáru, že časť obyvateľstva príde o pomoc v čase, keď ju najviac potrebuje."

Agentúra OSN prišla s týmto vyhlásením v predvečer 7. konferencie Európskej únie o budúcnosti Sýrie a regiónu, ktorá sa bude konať v Bruseli.