Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Počet obetí pádu mosta v Janove stúpa, minister viní diaľničiarov

Pohľad na zrútený diaľničný most Morando v Janove 15. augusta 2018. Foto: TASR/AP

Pohotovostné zložky naďalej intenzívne pracujú na mieste tragédie, kde strávili aj celú noc - v nádeji, že v troskách nájdu ďalšie živé osoby.

Rím 15. augusta (TASR) - Na zozname ľudí, ktorí neprežili utorňajšie zrútenie diaľničného mosta v Janove, sú aj traja občania Francúzska. Podľa tlačovej agentúry AP to oznámilo v stredu francúzske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň vyjadrilo sústrasť rodinám týchto obetí.

Paríž nezverejnil podrobnosti o ich totožnosti, miestne médiá však uviedli, že išlo o dve mladé ženy a muža z mesta Toulouse. Cez Janov údajne cestovali na hudobný festival. Rezort zahraničných vecí tiež vyhlásil, že zostáva v kontakte s talianskymi úradmi pre prípad, že by sa medzi obeťami nachádzali ďalší Francúzi.

Podľa predošlých správ pri nešťastí v Janove zahynuli aj dvaja mladí Albánci. Albánske veľvyslanectvo v Ríme identifikovalo tieto obete na Facebooku ako Marjusa Djerriho a Ediho Bokrinu, pričom vyjadrilo sústrasť a ponúklo pomoc ich rodinám.

Státisíce Albáncov sa po skončení komunistického režimu vo svojej krajine presťahovali za lepším životom do Talianska, pripomenula v tejto súvislosti AP.

Celkove úrady hlásia najmenej 39 obetí na životoch vrátane troch neplnoletých osôb a 16 zranených.

Pri zrútení časti Morandiho mosta nad údolím rieky Polcevera v Janove spadlo v utorok krátko pred poludním z výšky niekoľkých desiatok metrov aj 30-35 osobných a viacero nákladných áut. Trosky a vozidlá dopadli do koryta rieky, na železničné koľaje a do priemyselného areálu.

V čase incidentu bola v danej oblasti silná búrka. Na moste vybudovanom ešte v 60. rokoch 20. storočia tiež prebiehali údržbové práce.

Z výšky 45 metrov spadlo okolo 30 až 35 osobných áut a niekoľko nákladných vozidiel, ktoré sa nachádzali na nadjazde známom medzi Janovčanmi ako Brooklynský most práve vtedy, keď sa jeho časť zrútila do koryta rieky, na železničné koľaje a niekoľko veľkoskladov.
Foto: TASR/AP

Taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý v utorok prerušil svoju dovolenku, aby navštívil miesto nešťastia, napísal na Facebooku, že to bol jeho "najdlhší a najťažší deň" od nástupu do funkcie začiatkom júna. Prisľúbil zároveň vypracovanie "mimoriadneho monitorovacieho plánu" s cieľom preveriť stav starnúcej cestnej siete v Taliansku, keďže krajina "si nemôže dovoliť ďalšie tragédie, ako je táto".

Minister dopravy Danino Toninelli pripísal zodpovednosť za utorňajšiu udalosť súkromnej diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia, pričom vyzval na okamžité odstúpenie jej vedenia.

"V prvom rade by mal rezignovať manažment Autostrade per l'Italia," napísal Toninelli na Facebooku s tým, že tejto firme by mali odobrať licenciu na prevádzku diaľnic, pričom bude čeliť pokutám do možnej výšky 150 miliónov eur.

Toninelli už predtým vyhlásil, že ak svoju úlohu zohrala nedbalosť, "ten, čo sa jej dopustil, za to musí zaplatiť".

V stredu doplnil, že spoločnosť Autostrade per l'Italia dosahuje "miliardové" zisky, avšak platí len "niekoľko miliónov" na daniach. Okrem toho podľa neho "ani len nerobí potrebnú údržbu mostov a diaľnic" a dopúšťa sa "vážnych nedostatkov".

Vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini zase pre miestnu stanicu Radio24 povedal, že dodržiavanie prísnych pravidiel rozpočtovej disciplíny v rámci EÚ bráni Taliansku investovať do svojej infraštruktúry.


Po páde mosta v Janove vyhlásili v regióne 12-mesačný výnimočný stav



V dôsledku utorňajšieho zrútenia diaľničného mosta v Janove, pri ktorom prišlo o život najmenej 39 ľudí, vyhlásil v stredu taliansky premiér Giuseppe Conte v regióne Ligúria 12-mesačný výnimočný stav. Informovala o tom agentúra AP.

Conte po mimoriadnej schôdzke kabinetu taktiež povedal, že jeho vláda nebude čakať na skončenie vyšetrovania, aby mohla odobrať koncesiu súkromnej spoločnosti Autostrade per l'Italia, ktorá prevádzkuje talianske diaľnice.

Avizoval, že vláda uvoľnila okamžitú pomoc vo výške päť miliónov eur a vymenuje komisára pre obnovu Janova.

Vláda bude hľadať inú spoločnosť, ktorá sa bude starať o väčšinu diaľnic v krajine, uviedol Conte. Chce aj "prísnejšie" pravidlá na ich údržbu.

"Nemôžeme čakať na spravodlivosť... Všetci občania musia cestovať bezpečne," zdôraznil Conte.

Taliansky premiér vyzval aj na rýchle odstránenie trosiek mosta, aby sa uľahčilo cestovanie po železnici a znížilo sa nebezpečenstvo záplav.