Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Potýčky medzi migrantmi z Eritrey si v Tel Avive vyžiadali zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Migranti, ktorí podporujú eritrejský režim, a teda im nehrozí prenasledovanie, teoreticky - podľa usmernení OSN - nemajú nárok na štatút utečenca.

Tel Aviv 2. septembra (TASR) - Najmenej 140 zranených si v sobotu vyžiadali potýčky medzi izraelskou políciou a migrantmi z Eritrey, ku ktorým došlo v izraelskom pobrežnom meste Tel Aviv. S odvolaním sa na zdroje izraelskej polície o tom informoval denník The Times of Israel (TOI), z ktorého cituje aj agentúra TASR.

Ako objasnil TOI, žiadatelia o azyl z Eritrey v Tel Avive protestovali pred eritrejským veľvyslanectvom proti vláde v Asmare, pričom sa však dostali do potýčok so stúpencami eritrejského režimu a následne i s izraelskou políciou, ktorá na mieste zasahovala po tom, ako demonštrácia prerástla do násilností.

Podľa izraelských médií je 14 zranených hospitalizovaných vo vážnom stave, ale ich životy nie sú v ohrození. Medzi zranenými sú aj príslušníci bezpečnostných zložiek vrátane žien.

Izraelská polícia počas svojho zásahu zadržala 39 podozrivých osôb. Po zásahu proti demonštrantom sa v uliciach Tel Avivu podarilo obnoviť poriadok. Policajné hliadky v meste však boli zosilnené.

Počas nepokojov došlo aj k pomerne veľkým materiálnym škodám: protestujúci totiž prerazili policajné zábrany a rozbíjali okná policajných a iných áut, ako aj výklady blízkych obchodov, uviedol denník Haarec.

Podľa týchto novín izraelské bezpečnostné zložky použili proti demonštrantom paralyzéry, obušky a ohlušujúce granáty. Zazneli aj varovné výstrely do vzduchu.

Eritrejčania tvoria väčšinu z viac ako 30.000 afrických žiadateľov o azyl v Izraeli. Tvrdia, že do Izraela utekajú pred prenasledovaním vo svojej vlasti, známej - podľa TOI - ako "Severná Kórea Afriky".

Prezident Isaias Afwerki (78) vedie Eritreu od roku 1993, keď sa ujal moci po tom, ako krajina získala nezávislosť od Etiópie v dlhej partizánskej vojne.

V Eritrei sa ešte nekonali žiadne voľby, neexistujú slobodné médiá a vyžaduje sa výjazdové vízum a časovo neobmedzená vojenská služba sa vykonáva v podmienkach podobných otroctvu, poznamenala agentúra DPA.

Eritrea - krajina v Africkom rohu - má aj veľmi negatívne hodnotenia v oblasti dodržiavania ľudských práv a žiadatelia o azyl z nej sa dokonca obávajú o svoje životy, ak by sa do svojej vlasti vrátili.

Migranti, ktorí podporujú eritrejský režim, a teda im nehrozí prenasledovanie, teoreticky - podľa usmernení OSN - nemajú nárok na štatút utečenca. Izraelské orgány však nerobia rozdiely medzi žiadateľmi o azyl na základe ich politickej príslušnosti, objasnil TOI.