Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Bitky medzi prívržencami Saakašviliho a políciou skončili zraneniami

Ukrajinská tajná polícia SBU odprevádza po zadržaní bývalého gruzínského prezidenta a gubernátora Odesy Michaila Saakašviliho v Kyjeve 5. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Incidenty medzi políciou a demonštrantmi sa odohrali pred budovou parlamentu, kde sa zišli Saakašviliho sympatizanti, aby žiadali prijatie zákona o impeachmente.

Kyjev 5. decembra (TASR) - Ukrajinská polícia v utorok v Kyjeve zadržala piatich aktérov potýčok medzi prívržencami exgubernátora Odeskej oblasti Michaila Saakašviliho a zasahujúcimi policajtmi. Podľa agentúry Ukrinform o tom informoval hovorca ministerstva vnútra Artem Ševčenko. Dodal, že incidenty si vyžiadali aj zranených. Ich počet sa spresňuje a sú medzi nimi aj policajti.

Incidenty medzi políciou a demonštrantmi sa odohrali pred budovou parlamentu, kde sa zišli Saakašviliho sympatizanti, aby žiadali prijatie zákona o impeachmente.

Ich zhromaždenie bolo vyvrcholením utorňajších udalostí, keď sa v Saakašviliho byte v Kyjeve uskutočnila policajná prehliadka. Samotný politik ušiel na strechu osemposchodového domu a vyhrážal sa, že z nej skočí. Polícia ho neskôr zadržala, vyviedla z domu, posadila do policajného auta a snažila sa ho odtiaľ odviezť. Saakašviliho prívrženci - medzi nimi aj deviati poslanci ukrajinského parlamentu - jej v tom však zabránili - zorganizovali protest, zablokovali auto a prezerali na ňom pneumatiky. Následne Saakašviliho silou vyslobodili z policajného mikrobusu. Dav ľudí na čele so Saakašvilim sa potom presunul ulicami Kyjeva pred budovu parlamentu.