Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Potýčky po pohrebe mladého Palestínčana si vyžiadali desiatky ranených

Členovia izraelskej polície zatýkajú palestínskych demonštrantov po potýčkach medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou po pohrebe mladého Palestínčana v Jeruzaleme v pondelok 16. mája 2022. Foto: TASR/AP

Izraelská polícia uviedla, že demonštranti po pohrebe hádzali smerom k bezpečnostným silám kamene, palice a zábavnú pyrotechniku.

Jeruzalem 17. mája (TASR) - Desiatky ranených si v pondelok vyžiadali incidenty medzi izraelskou políciou a účastníkmi pohrebu mladého Palestínčana, ktorý podľahol následkom zranenia utrpeného pri potýčkach na Chrámovej hore v Jeruzaleme. Informovala o tom agentúra AP.

Obrady sa začali procesiou a modlitbami v mešite al-Aksá v Jeruzaleme a pokračovali uložením tela na cintoríne v mimo jeruzalemského Starého mesta. Na pohrebe sa zúčastnili stovky ľudí, dodala AP.

Izraelská polícia uviedla, že demonštranti po pohrebe hádzali smerom k bezpečnostným silám kamene, palice a zábavnú pyrotechniku. Ich konanie polícia označila za "nekontrolované prejavy násilia".

Záchranná služba Červeného polmesiaca uviedla, že gumovými projektilmi, omračujúcimi granátmi a použitím fyzického násilia bolo zranených 52 Palestínčanov. Hospitalizovaných muselo byť 12 osôb, vrátane dvoch so zraneniami očí, spresnili záchranári.

Izraelská polícia informovala, že zranených bolo aj niekoľko zasahujúcich policajtov.

Pondelkové násilnosti sa odohrali len niekoľko dní po tom, čo izraelská polícia v Jeruzaleme zasahovala proti účastníkom pohrebu známej novinárky televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaovej, ktorá bola smrteľne zranená minulú stredu, keď na okupovanom západnom brehu rieky Jordán nakrúcala reportáž o bezpečnostnej operácii izraelskej armády.

Mladík, ktorého pohreb sa konal v pondelok, bol zranený ešte 22. apríla počas násilností na Chrámovej hore v Jeruzaleme.

Palestínski svedkovia a jeho rodina tvrdia, že mladý muž utrpel smrteľné zranenie hlavy po zásahu gumovým projektilom vystreleným zo zbrane izraelských bezpečnostných zložiek.

Izraelské úrady naznačili, že mladý Palestínčan zomrel na následky zranení, ktoré utrpel pri páde na zem.

Predstavitelia izraelskej nemocnice neuviedli presnú príčinu smrti a rodina odmietla dať vykonať pitvu.