Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Potýčky v Predjordánsku si vyžiadali život 16-ročného Palestínčana

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Touto násilnou smrťou sa na 18 zvýšil počet palestínskych obetí nepokojov, ktoré v oblasti vypukli po tom, ako americký prezident svojím rozhodnutím uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Ramalláh 30. januára (TASR) - V potýčkach medzi Palestínčanmi hádžucimi kamene a izraelskými vojakmi v Predjordánsku prišiel v utorok o život 16-ročný Palestínčan.

Informovali o tom palestínske úrady, podľa ktorých mladík podľahol strelnému zraneniu hlavy.

Agentúra AP však citovala vyhlásenie izraelskej armády, ktorá poprela použitie ostrej munície, a to aj napriek "násilným nepokojom" v dedine Mughajár, kde desiatky Palestínčanov kotúľali smerom k izraelským vojakom zapálené pneumatiky a hádzali do nich kamene.

Starosta palestínskej obce však tvrdí, že príslušníci izraelskej hliadky vošli do dediny autami a ich životy neboli ohrozené - napriek tomu však jeden z izraelských vojakov spustil paľbu do skupiny palestínskych tínedžerov.

Velenie izraelskej armády priznalo, že izraelskí vojaci využili prostriedky na rozohnanie davu, čo obvykle znamená rozptýlenie slzotvorného plynu a aktiváciu ohlušujúcich granátov, uviedla AP. Podľa nej velenie armády súčasne potvrdilo, že o smrti mladého Palestínčana vie a vyšetruje jej okolnosti.

Touto násilnou smrťou sa na 18 zvýšil počet palestínskych obetí nepokojov, ktoré v oblasti vypukli po tom, ako americký prezident Donald Trump svojím rozhodnutím zo 6. decembra 2017 uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.