Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Povinné kvóty by boli lacnejšie než plot, vyčíslili maďarské médiá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda zvolila inú cestu a kvóty odmieta.

Budapešť 30. mája (TASR) - Z nákladov na výstavbu doterajších hraničných zábran na južných štátnych hraniciach Maďarska by bolo možné financovať ročný pobyt až 40.000 žiadateľov o azyl. Píše o tom dnes internetové vydanie denníka Népszabadság, podľa ktorého v zberných táboroch je v súčasnosti iba zopár tisíc migrantov.

Maďarská vláda zvolila inú cestu a odmieta povinné prerozdeľovanie utečencov na základe kvót, podľa ktorých by muselo Maďarsko prijať zhruba 1300 ľudí.

Táto cesta by podľa Népszabadságu bola podstatne lacnejšia, než výstavba hraničných zábran, pretože väčšina žiadateľov o azyl ihneď, ako je to možné, okamžite opúšťa Maďarsko.

Denník Magyar Nemzet v tejto súvislosti zistil, že vlani financovanie migračnej krízy v Maďarsku - vrátane výstavby hraničných zábran - dosiahlo celkovú sumu 84 miliárd forintov (267 milióna eur).

Maďarsko postavilo hraničné zábrany na srbsko-maďarskom a chorvátsko-maďarskom úseku hraníc. Podľa spravodajstva verejnoprávnej televíznej stanice M1 však ilegálni migranti prichádzajú už aj smerom od Rumunska, kde plot nie je postavený. Ide o úsek dlhý až 450 kilometrov, výstavba zábran by na tomto úseku bola najdrahšia.

Poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi dnes uviedol, že denne sa pokúša prekročiť južné hranice Maďarska vyše 100 migrantov.