Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Povodne v Juhoafrickej republike si vyžiadali 51 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prezident JAR Cyril Ramaphosa medzitým v reakcii na vzniknutú situáciu vycestoval do najviac postihnutých oblastí na východe krajiny.

Johannesburg 24. apríla (TASR) - Najmenej 51 obetí na životoch si podľa stredajšieho vyhlásenia predstaviteľov miestnej samosprávy vyžiadali záplavy v Juhoafrickej republike (JAR). Prezident JAR Cyril Ramaphosa medzitým v reakcii na vzniknutú situáciu vycestoval do najviac postihnutých oblastí na východe krajiny, píše agentúra AFP.

"Naše srdcia sú hlavne s tými rodinami a komunitami, ktoré boli najviac postihnuté smrťou, zraneniami a stratou majetku," vyhlásil Ramaphosa po návrate zo stretnutia tzv. trojky Africkej únie (AÚ) pre Líbyu.

Silné dažde, ktoré JAR v posledných týždňoch sužujú, zasiahli najintenzívnejšie východ krajiny, kde spôsobili okrem iného aj zosuvy pôdy. Počet obetí stúpol z utorkových 33 na 51 po tom, ako záchranári pokračovali v prehľadávaní sutín zo zrútených budov.

Juhoafrická meteorologická služba medzitým vydala varovanie pred víchricami a silnými dažďami, ktoré by mohli poškodiť mosty a inú cestnú infraštruktúru.