Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Povstalci blokujú vstup humanitárnej pomoci do obliehaného mesta Taíz

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vojna v Jemene si vyžiadala už takmer 6000 ľudských životov a uvrhla túto chudobnú krajinu do humanitárnej krízy.

Káhira 31. januára (TASR) - Povstalci z jemenskej vzbúreneckej skupiny húsíov bránia vstupu dodávok životne dôležitej humanitárnej pomoci do obliehaného mesta Taíz v západnom Jemene. Vyhlásila to dnes medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), ktorú cituje agentúra AP.

HRW tvrdí, že povstalci už niekoľko mesiacov nevpúšťajú dodávky potravín a liekov do tohto tretieho najväčšieho mesta v Jemene, čo HRW považuje za "vážne porušenie medzinárodného humanitárneho práva".

Povstalci podľa HRW popierajú potreby obyvateľov Taízu, preto by mali "okamžite ukončiť nezákonnú konfiškáciu tovarov určených pre civilné obyvateľstvo a umožniť neobmedzený prístup humanitárnym organizáciám".

Vojna v Jemene si vyžiadala už takmer 6000 ľudských životov a uvrhla túto chudobnú krajinu do humanitárnej krízy. V konflikte stoja šiitskí povstalci známi ako húsíovia a vojaci verní bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi proti medzinárodne uznávanej vláde prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorú od marca 2015 podporuje náletmi koalícia na čele so Saudskou Arábiou.

Posledným ohniskom konfliktu medzi povstalcami a medzinárodne uznávanou jemenskou vládou sa stalo práve mesto Taíz, ktoré pretrvávajúce boje doviedli až k humanitárnej kríze. Tamojší obyvatelia sa boria s nedostatkom jedla a slabé zásoby majú aj miestne nemocnice.