Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Sýrski povstalci prepustili uneseného generála výmenou za väzňov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Povstalci opozičnej Slobodnej sýrskej armády sa dnes stiahli z východosýrskeho sunnitského mesta Dajr az-Zaur po dvojdňovom útoku vládnych vojakov, ktorí chceli dobyť späť hlavné štvrte.

Damask 20. marca (TASR) - Sýrski povstalci prepustili armádneho generála Naíma Chalíla Údaha, uneseného minulý týždeň vo štvrti Dúmá na okraji Damasku.

Urobili tak výmenou za väzňov a telá povstalcov aj civilistov, zadržaných políciou. Informoval o tom dnes opozičný zdroj oboznámený s výmennou dohodou.

"Generála prepustili výmenou za niekoľko väzňov a 14 tiel," uviedol zdroj z Dúmá v telefonáte pre agentúru Reuters.

Povstalci opozičnej Slobodnej sýrskej armády sa dnes stiahli z východosýrskeho sunnitského mesta Dajr az-Zaur po dvojdňovom útoku vládnych vojakov, ktorí chceli dobyť späť hlavné štvrte. Oznámili to aktivisti.

"Tanky vošli do obytných štvrtí, najmä do juhovýchodných oblastí mesta Dajr az-Zaur. Slobodná sýrska armáda sa stiahla, aby sa vyhla masakre civilistov," uviedol vo vyhlásení Zväz revolučných výborov v meste.

Medzitým prišli správy, že tanky sýrskych vládnych síl dnes ostreľovali veľké štvrte mesta Hamá. Snažili sa vytlačiť povstalcov Slobodnej sýrskej armády, ktorí obnovili svoje operácie v meste po tom, čo sa vládni vojaci niekoľkými útokmi pokúsili ovládnuť tamojšie obyvateľstvo, uviedli opozičné zdroje.

Paľba, najmä mínometnými strelami a ťažkými guľometmi, sa v Hamá sústreďovala na centrálnu štvrť Hamídíjá. Tá sa stala už aj terčom nočných útokov proti povstalcom, ktorí tam našli útočisko. Ostreľovaná bola tiež západná časť Hamá nazývaná Báb Kiblí.

Hamá je ohniskom rok trvajúceho ľudového povstania proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.