Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Povstalci na západe Sýrie zostrelili vládne bojové lietadlo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa vzbúrencov operujúcich v danej oblasti bolo toto bližšie nešpecifikované lietadlo zostrelené protilietadlovou zbraňou.

Bejrút 13. marca (TASR) - Povstalci na západe Sýrie zostrelili v sobotu sýrske vládne bojové lietadlo. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne armádne a povstalecké zdroje.

Podľa vzbúrencov operujúcich v danej oblasti bolo toto bližšie nešpecifikované lietadlo zostrelené protilietadlovou zbraňou. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však tvrdí, že išlo o dve teplom navádzané rakety.

Protivládni bojovníci zaútočili na lietadlo vo chvíli, keď pristávalo v provincii Hamá. Osud posádky nebol bezprostredne známy. Sýrske armádne zdroje označili incident za porušenie dohody o "zastavení vojenských akcií".

Udalosť prišla v čase, keď sýrska vláda potvrdila, že sa zúčastní nepriamych rokovaní s opozíciou, ktoré sa uskutočnia v pondelok vo švajčiarskej Ženeve.

Rokovania sprostredkoval osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, ktorý uviedol, že rozhovory budú zahŕňať i vypísanie prezidentských volieb v krajine do 18 mesiacov.

Sýrski povstalci vyzvali svojich zahraničných podporovateľov vrátane Saudskej Arábie, aby im poskytli protilietadlové strely so zámerom ich použitia proti sýrskym a ruským vojenským lietadlám. Vzbúrenci však tvrdia, že zbrane im ešte neboli dodané. To vyvoláva obavy, že by sa tento arzenál mohol dostať do rúk extrémistických skupín.