Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Povstalci v Mjanmarsku obsadili mesto pri hraniciach s Thajskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Thajská armáda rozmiestnila pozdĺž rieky obrnené vozidlá a vojakov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Myawaddy/Mae Sot 11. apríla (TASR) — Povstalci vedení Karenskou národnou oslobodzovacou armádou (KNLA) ovládli vo štvrtok dôležité obchodné mesto Myawaddy ležiace na juhu Mjanmarska pri hraniciach s Thajskom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá a očitých svedkov.

"Situácia je momentálne neprehľadná, sily KNLA však dobyli posledné vojenské stanovište v Myawaddy a vojaci odtiaľ utiekli," povedal DPA člen povstaleckej aliancie.

Pre armádu je podľa neho ťažké vyslať posily do Myawaddy, pretože tam vedie len jedna hlavná prístupová cesta a tú majú pod kontrolou povstalci. "Preto je v súčasnosti takmer nemožné, aby armáda znovu dobyla Myawaddy," konštatoval príslušník KNLA.

KNLA je ozbrojené krídlo Karenského národného zväzu, najstaršej povstaleckej skupiny v multietnickom Mjanmarsku. Ozbrojený boj proti mjanmarským vládam vedie už od roku 1947 a od prevratu vo februári 2021 poskytuje ochranu mnohým vnútorne vysídleným osobám.

Obyvateľka thajského prihraničného mesta Mae Sot, ktoré s mestom Myawaddy spájajú mosty cez rieku Moei, uviedla, že mjanmarskí vojaci údajne požiadali thajské úrady, aby im poskytli ochranu. Thajská armáda rozmiestnila pozdĺž rieky obrnené vozidlá a vojakov.

Thajská vláda v tejto súvislosti oznámila, že po tom, čo povstalecké sily ovládli pohraničné mesto Myawaddy, je pripravená prijať 100.000 ľudí utekajúcich pred bojmi v Mjanmarsku a poskytnúť im pomoc.