Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Povstalci v Stredoafrickej republike údajne obsadili mesto Bambari

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda SAR v sobotu obvinila bývalého prezidenta krajiny Francoisa Bozizého z pokusu o prevrat, čo však exprezident odmietol.

Bangui 22. decembra (TASR) - Povstalci v Stredoafrickej republike (SAR) obsadili v utorok Bambari, štvrté najväčšie mesto v krajine, informovali miestny starosta a zdroje z vlády i OSN.

"Mesto je pod kontrolou ozbrojených skupín. Voči miestnemu obyvateľstvu nedošlo k násiliu," uviedol starosta Bambari Abel Matchipata.

Nemenovaný predstaviteľ vlády podľa agentúry AFP potvrdil, že povstalci "sú v meste".

Vláda SAR v sobotu obvinila bývalého prezidenta krajiny Francoisa Bozizého z pokusu o prevrat, čo však exprezident odmietol.

Opozičné zoskupenie Koalícia demokratickej opozície (COD-2020), ktoré donedávna viedol práve Bozizé, v nedeľu vyzvalo na odloženie parlamentných a prezidentských volieb, ktoré sa v krajine majú konať 27. decembra.

Hlavné povstalecké skupiny - vrátane vzbúreneckých oddielov s Bozizého podporou - v sobotu vyhlásili, že pred nastávajúcimi voľbami spoja proti vláde svoje sily.

V pondelok vláda SAR uviedla, že Rusko spolu s Rwandou vyslalo stovky vojakov do krajiny po tom, čo sa tam tri povstalecké skupiny spojili a cez víkend začali postupovať smerom k hlavnému mestu Bangui. Ich postup bol zastavený, na niektorých miestach potlačený a situácia je "pod kontrolou", uviedol v nedeľu večer hovorca mierovej misie OSN v SAR (MINUSCA) Vladimir Monteiro.

Rusko v utorok potvrdilo, že vyslalo do SAR na žiadosť tamojšej vlády 300 vojenských inštruktorov.