Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pozastavenie letov na Sinaj má pre obchodníkov katastrofálne následky

Pláž v Egypte, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vlastníci obchodov v Šarm aš-Šajchu sa medzičasom pre agentúru AP vyjadrili, že ruské rozhodnutie o pozastavení letov do Egypta bude mať pre nich katastrofálne následky.

Káhira/Kodaň 7. novembra (TASR) - Dánsko v noci nadnes odporučilo svojim občanom, aby v Egypte necestovali na Sinajský polostrov vrátane tamojšieho najznámejšieho letoviska Šarm aš-Šajch. Dánsko sa tak pridalo k viacerým krajinám, ktoré v dôsledku havárie ruského lietadla s 224 osobami na palube varovali svojich občanov pred cestami do spomínanej časti Egypta.

Dánske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že pri odporúčaní občanom vychádzalo z najnovších informácií ohľadom bezpečnosti leteckej dopravy v Egypte. Bližšie podrobnosti rezort neposkytol.

Kým nebude stanovená presná príčina sobotňajšej havárie ruského airbusu, Rusko ruší lety všetkých svojich dopravných lietadiel do Egypta. Nariadenie vydal v piatok prezident Vladimir Putin.

Krátko potom sa Putin v piatok večer telefonicky spojil so svojím egyptským náprotivkom Abdalom Fattáhom Sísím a rokoval s ním o účinnosti bezpečnostných opatrení prijatých úradmi na letiskách v Egypte.

Vlastníci obchodov v Šarm aš-Šajchu sa medzičasom pre agentúru AP vyjadrili, že ruské rozhodnutie o pozastavení letov do Egypta bude mať pre nich katastrofálne následky.

Jeden z nich, ktorý vlastní kaviareň na hlavnej ulici Šarm aš-Šajchu, vyhlásil, že ak v letovisku nebudú žiadni ruskí turisti, do mesiaca bude musieť podnik zavrieť. Majiteľ obchodu so suvenírmi poznamenal, že 60 až 80 percent jeho príjmov pochádza od ruských turistov. Niektorí z obchodníkov sú však optimistickí a robia si nádeje, že reštriktívne opatrenia nebudú mať dlhé trvanie.

Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť zasa v piatok oznámilo sériu nových bezpečnostných opatrení zameraných na zahraničné letiská, čím tiež reagovalo na nedávnu haváriu ruského lietadla.



Minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson uviedol, že najnovšie bezpečnostné opatrenia sa sústreďujú na komerčné lety smerujúce do USA z určitých zahraničných letísk v spomínanom regióne. Minister nespresnil, ktorých letísk v zahraničí sa opatrenia týkajú, dodala tlačová agentúra AP.

Talianska letecká spoločnosť Alitalia dnes v rámci nových bezpečnostných opatrení na letisku v egyptskej Káhire pozastavila prepravu balíkových a listových zásielok svojimi lietadlami. Spoločnosť Alitalia okrem toho konštatovala, že neprevádzkuje žiadne pravidelné ani charterové lety na Sinajský polostrov. Jej lietadlá nebudú lietať ani po trasách nad Sinajskou púšťou, ani nad "žiadnymi vojnovými zónami."