Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Výbuch paneláku v Česku zrejme spôsobil jeden z občanov

Požiar v českom meste Frenštát pod Radhoštěm Foto: Youtube

Silná explózia otriasla mestom Frenštát pod Radhoštěm v nedeľu okolo štvrtej hodiny ráno. O život prišlo päť osôb, vrátane troch detí.

Frenštát pod Radhoštěm 18. februára (TASR) - V paneláku vo Frenštáte pod Radhoštěm, ktorým v nedeľu v skorých ranných hodinách otriasla mohutná explózia, sa nachádzalo viacero ohnísk požiaru. Informáciu priniesli dnes s odvolaním sa na hasičské zdroje české elektronické médiá.

Podľa nich boli ohniská nielen v byte problematického obyvateľa objektu, ale aj v pivničných priestoroch a na ďalších miestach domu.

Silná explózia narušila statiku budovy, čo viedlo k uvoľneniu stropných panelov a ich čiastočnému kolapsu.

Česká polícia vyšetruje udalosť, pri ktorej prišlo o život najmenej päť ľudí, pre podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia.

Aj keď je to v súčasnosti iba jedna z vyšetrovacích verzií, aj miestni občania sa prikláňajú k tomu, že išlo o výbuch spôsobený úmyselne. Spomínaný problematický muž, ktorému hrozilo deložovanie, sa vraj opakovane miestnym spoluobčanom vyhrážal.

Na mieste tragédie pokračujú likvidačné a zabezpečovacie práce. Miestni zastupitelia medzičasom rozhodli o vyčlení milióna Kč na náklady spojené s likvidáciou následkov udalosti. Každý z občanov - obyvateľov objektu, ktorý prežil, dostane od mesta 50.000 Kč. Súčasne zastupitelia na dnešnom mimoriadnom zasadaní rozhodli o vyhlásení verejnej zbierky a jednomyseľne aj o uvoľnení svojej mesačnej odmeny na podporu poškodených.

Pomoc poškodeným možno posielať na špeciálne zriadený bankový účet číslo 388 0277/0100.
Popri troch deťoch a dvoch dospelých, ktorí našli smrť v troskách objektu, ležia vo Fakultnej nemocnici v Ostrave naďalej dvaja ťažko zranení v kritickom stave. Ide o muža a ženu, ktorí utrpeli rozsiahle popáleniny. Ďalších deväť zranených, vrátane troch detí, je mimo ohrozenia života. Záchranári ešte stále pátrajú po jednom nezvestnom.