Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku zhorel utečenecký tábor, zmizlo asi 600 migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Požiar vznikol po spore medzi Afgancami a Kurdmi. Jedného zo zranených migrantov zrazilo auto na neďalekej diaľnici a jeho stav je kritický, oznámila polícia. Ďalší migranti utrpeli bodné zranenia.

Lille 11. apríla (TASR) - Požiar úplne zničil v pondelok večer utečenecký tábor v meste Grand-Synthe ležiacom v severnom Francúzsku. Podľa úradov vypukol po šarvátkach medzi Kurdmi a Afgancami, ktoré sa začali bitkou a neskôr prišli k slovu aj nože, pričom bolo zranených najmenej desať ľudí, uviedla agentúra Reuters.

Jedného zo zranených migrantov zrazilo auto na neďalekej diaľnici a jeho stav je kritický, oznámila polícia. Ďalší migranti utrpeli bodné zranenia.

Po príchode poriadkovej polície došlo k ďalším stretom medzi jej príslušníkmi a 100-150 migrantmi.

V tábore bolo ubytovaných 1000-1500 ľudí; väčšina z nich pochádza zo severnej Afriky a Blízkeho východu. Plamene pohltili všetkých 300 drevených chatiek, v ktorých bývali.

Po požiari je nezvestných spolu asi 600 migrantov. Informovala o tom medzinárodná zdravotnícka organizácia Lekári bez hraníc (MSF).

Asi 900 migrantom poskytli dočasné ubytovanie v miestnych telocvičniach alebo v spolupráci s lokálnymi združeniami. Asi 600 však po evakuácii nezaevidovali. "Jednoducho nevieme, kde sú," priznala Torreová.

Podľa prvotných zistení bol požiar založený na niekoľkých miestach súčasne. Plamene boli vidieť zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

Utečenecký tábor v Grand-Synthe sa nachádza na ceste medzi mestami Dunkerque a Calais a bol zriadený len vlani. Mnohých migrantov tam premiestnili z nelegálneho tábora v Calais, kde čakali na príležitosť pokračovať v ceste do Británie.