Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Neznámi páchatelia podpálili v Nemecku azylový dom

Požiar, ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Podľa výpovedí očitých svedkov páchatelia podpálili baly asfaltovej strešnej krytiny určené pre prefabrikovanú budovu, v ktorej malo byť ubytovaných 16 žiadateľov o azyl.

Berlín 6. mája (TASR) - Neznámi páchatelia v noci nadnes podpálili na západe Nemecka ubytovňu, ktorá bola pripravená na prijatie žiadateľov o azyl. Na budove vznikli škody za 50.000 eur. Páchatelia z miesta činu ušli, informovala agentúra Reuters.

Polícia zatiaľ nevie, či trestný čin v mestečku Limburgerhof mal rasistický motív a prešetruje aj iné stopy, uviedol hovorca polície spolkovej krajiny Porýnie-Falcko.

Podľa výpovedí očitých svedkov páchatelia podpálili baly asfaltovej strešnej krytiny určené pre prefabrikovanú budovu, v ktorej malo byť ubytovaných 16 žiadateľov o azyl.

Podobný útok, ktorý sa v apríli odohral na východe Nemecka v meste Tröglitz v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko, vyvolal diskusiu o nepriateľstve niektorých komunít voči žiadateľom o azyl.

Nemecké ministerstvo vnútra tento týždeň zverejnilo informáciu, že v roku 2015 sa očakáva zdvojnásobenie počtu žiadateľov o azyl v Nemecku - na 400.000 osôb. Práve obavy časti Nemcov z prisťahovalcov a utečencov prispeli vlani k nárastu popularity hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA), aj keď počet jeho sympatizantov už medzičasom klesol.

Nemecká vláda odsúdila útoky na prisťahovalcov aj protesty proti imigračnej politike a vyhlásila, že rasizmus nemá miesto v Nemecku, ktoré imigrantov naopak potrebuje, aby kompenzovalo pokles počtu obyvateľov v produktívnom veku.